İrlanda'dan Magdalene Çamaşırhaneleri Mağdurlarına Tazminat

DUBLİN - İrlanda hükümeti, ülkede bir dönem toplum tarafından dışlandıkları için Katolik Kilisesi'nin işlettiği Magdalene çamaşırhanelerinde çalışmaya zorlanan kadınlardan hayatta olanlara en az 34,5 milyon avro tazminat ödemeye karar verdi.

Geçmişte çamaşırhanelerde maaşsız çalıştırılan ve küçük düşürücü muameleye maruz kalan yaklaşık 600 kadına tazminat ödeneceğini açıklayan Adalet Bakanı Alan Shatter, emekli aylığı alacak mağdurların sağlık giderlerinin de devlet tarafından karşılanacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler'in İşkenceye Karşı Komitesi 2011'de İrlanda hükümetine, Magdalene çamaşırhanelerinde çalışan kadınlara fiziksel ve psikolojik işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili yasal soruşturma başlatılması tavsiyesinde bulunmuştu.

Sorumluların cezalandırılmasını ve kötü muameleye maruz kalan kadınlara tazminat ödenmesini öneren komite, çamaşırhanelerdeki kadınların devlet tarafından yeterince korunamadığına dair "derin endişeleri olduğunu" kaydetmişti.

BM'nin önerisi üzerine harekete geçen İrlanda hükümeti, çamaşırhanelerdeki muameleye ve devletin bu konudaki rolüne dair iddiaların araştırılması için harekete geçmişti.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından İrlanda Başbakanı Enda Kenny şubat ayında çamaşırhane mağdurlarından resmen özür dilemiş, İrlanda'nın uzun yıllar bu kurumlarda binlerce kadına kötü muamelede bulunulduğunu göz ardı ettiğine işaret etmişti.

-"Günahkar Rahibeler"

Koyu Katolik İrlanda'da 18. yüzyılın ortalarından itibaren faaliyet gösteren, sonuncusu 1996'da kapatılan Magdalene çamaşırhaneleri, evlilik dışı ilişkiye giren ve çocuk sahibi olan genç kadınların, "ıslah edilmek üzere", çoğunlukla aileleri tarafından gönderildiği kurumlar olarak biliniyor.

Toplum tarafından dışlanan "düşmüş" kadınların yoğun dini baskı altında, ömür boyu yaşamaya mahkum edildikleri bu çamaşırhanelerde, binlerce kadının kilise yararına, otel, hastane ya da cezaevlerinin çamaşır ve temizlik işlerinde çalıştırıldığı sanılıyor.

İskoç yönetmen Peter Mullan'ın 2002 yılında vizyona giren "Günahkar Rahibeler" filmi de bu çamaşırhanelere zorla gönderilen Dublinli üç genç kadının hikayesini anlatıyor. Katolik Kilisesi'nin büyük tepkisine neden olan film, eleştirmenlerden övgü almış, 2002'de Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülüne değer görülmüştü.

Kaynak: AA