Ak Parti’li Vekillerden Akyaka İçin Kat Açıklaması

Turistik Akyaka beldesinde hazineye ait 19 bin 300 m2’lik arazinin Özelleştirme İdaresi tarafından arazinin eğimi göz önüne alınarak 7-8 katlı imar izni verdiği iddiaları üzerine AK Parti Muğla milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden, Özelleştirme İdaresi ile yaptıkları görüşme sonrası kamuoyunun yanıltıldığını ileri sürdüler.

Ak Parti’li Vekillerden Akyaka İçin Kat Açıklaması
Belediye Başkanının yaptığı açıklamalar ve sonrasında yapılan yürüyüşler üzerine konuyla ilgili bilgi toplayan Ak Parti Muğla milletvekilleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile bir görüşme yaptılar. İmar değişikliği plan açıklama notlarını birlikte değerlendiren Ali Boğa ve Yüksel Özden, “Akyaka’da yöresel standartlara aykırı bir yapılaşmaya asla izin verilmeyecek” dedi.

AK Parti Muğla milletvekilleri yaptıkları açıklamada, “Bilindiği üzere Akyaka Beldesi sınırları içinde kalan ve mülkiyeti Maliye hazinesine ait 19 bin 300 m2 yüzölçümlü 3841 nolu parselin Özelleştirme İdaresi tarafından satışı gündeme gelmiştir. Söz konusu alan Aydın-Denizli-Muğla Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında kentsel yerleşik alan içerisinde kalmaktadır. 5747 sayılı Kanun uyarınca Belediye statüsü kaldırılarak mahalleye dönüşen yerleşmelerin bu planla belirlenen nüfus ve yerleşme alanları bağlandıkları belediyelerin bu plan ile belirlenmiş nüfus ve yerleşme alanlarına eklenir. Ve alt ölçekli planlamalarda yerleşmenin sahip olduğu geleneksel doku ve yapılaşma özellikleri ile civarındaki alanın doğal özellikleri planlama aşamasında dikkate alınır ve koruma kararları oluşturulur. Bu düzenlemede de bu kural dikkate alınmış ve maksimum kat 2 olarak belirlenmiştir. 1/5000 ölçekli nazım imar planında ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında da söz konusu parsel Konut Alanı ve Park Alanı olarak planlanmıştır. Konut alanında yapılaşma koşulu olarak ayrık nizam, taks:0.30 kaks: 0.60 olarak belirtilmiştir. Yapı yaklaşma mesafeleri de yollardan ve komşu parsellerden 5 m olarak belirlenmiştir. Alanın 10 bin 896 m2’si konut alanı, 2 bin 429 m2’si park alanı, 5 bin 897 m2’si ise yol olarak planlanmıştır” dedi.

“YETERLİ YEŞİL ALAN VAR”
Ali Boğa ve Yüksel Özden, alanda ilgili mevzuat doğrultusunda yeterli yeşil alan planlandığını ifade ederek; “Akyaka Belediye Başkanlığınca söz konusu imar planlarına yeşil alan oranının düşüklüğü ve üzerinde yıllardır oturan bir vatandaşın olduğu nedeniyle söz konusu imar planlarına itiraz etmişlerdir.

Ancak; konut alanında 175 kişinin yaşayacağı planlanmıştır. İlgili yönetmelikte kişi başı yeşil alan 10 m2 olarak belirlenmiştir. Özelleştirme İdaresi başkanlığınca hazırlanan imar planlarında kişi başına düşen yeşil alan miktarı yönetmelikte belirlenenden % 38 daha fazla olduğundan (13,8 m2) ve bahsi geçen vatandaşın alan üzerinde işgalci konumunda bulunması nedeniyle yapılan itirazlar da reddedilmiştir. Bu park alanında çocuk bahçesi, WC, süs havuzları ve pergolalar yapılabilecektir” dedi.

“2 KATTAN DAHA YÜKSEK OLMAYACAK”
Milletvekilleri, “Plan notlarında açıkça azami kat sayısı 2 olarak belirtilmiştir. Yapılarda çatı katı ve çekme kat yapılamayacağı da açık açık belirtilmiştir. Hüküm getirilmemiş ve plan hükümlerinde belirtilmemiş konularda 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili mevzuatın uygulanacağı da açıkça yazılmıştır. Ancak Belediye Başkanı ve konuyu istismar eden diğer taraflar yapılara yapının cephe aldığı yoldan kot verileceği plan notundan hareketle burada önce 8 kat sonra 7 kat gibi yapılar yapılacağı iddiasında bulunmuşlardır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile olan görüşmemizde de açıkça böyle bir yapılaşmaya izin verilmeyeceği ifade edilmiştir. İmar planlarında bıraktıkları açık kapılarla her türlü hileli yola başvurmaya alışanlar bu planda da kendi yaptıkları gibi bir yola başvurulacağı hezeyanına kapılmış ve halkı yanlış bilgilendirmişlerdir” dedi.

“İTİRAZ YEŞİL ALAN AZLIĞINA VE İŞGALCİ VATANDAŞADIR”
Plan hükümlerinin açıklığına rağmen, bazılarının idareyi rantla itham ettiklerini ileri süren Ak Parti Muğla milletvekilleri, “Belediye Başkanının itirazında katla ve yapı şekliyle ilgili en ufak bir şey bulunmamaktadır. İtiraz tamamen yeşil alan azlığı ve işgalci vatandaşa dairdir. Muğla Milletvekilleri olarak yörenin yapı dokusuna aykırı bir durum oluşmasına asla izin vermeyiz. Bu konuda hassasiyetimizi idareye de bildirdik. Ancak zaten idarenin de böyle bir çalışması ya da niyeti asla yoktur. Çevre koruma anlamında bu kadar kurumsallaşmaya gitmiş, katı kurallar getirmiş ve doğayı koruma altına almış bir hükümetten aksini beklemek art niyetten ibarettir” dediler.
Kaynak: İHA