TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'dan açıklama

Şırnak - ŞIRNAK - TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, "TÜSİAD'ın bölge için bir Yatırımcı Danışma Ofisi şeklinde çalışmasını sağlayacağız" dedi.

TÜSİAD tarafından Cizre ilçesinde "Doğu ve Güneydoğu Ekonomik ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması" kapsamında düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu İş ve Yatırım Ortamının Görünümü Yuvarlak Masa Toplantısı"nda işadamları bölgenin ekonomik, kalkınma ve yatırım perspektifi konularında görüşlerini dile getirdiler.

Yılmaz, toplantıda, çözüm süreciyle beraber ekonominin ne yönde gelişeceğini, ne gibi fırsatların beklendiğini bütün Türkiye'ye ve ekonomi dünyasına anlatmaya ve duyurmaya çalıştıklarını belirterek, "Bundan sonraki ayağında da bölgedeki iş dünyası örgütleriyle takip etmemiz gerekiyor. Bu alt yapı ve imkanlar var olduğuna göre birlikte bir Bölge Yatırım Danışma Konseyi gibi bir oluşum sağlayacağız. TÜSİAD'ın bölge için bir Yatırımcı Danışma Ofisi şeklinde çalışmasını sağlayacağız. Bütün birikimimizle bölgede yatırım yapacak girişimcilerin yanındayız" diye konuştu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, grup olarak birçok sektörde bölgedeki vatandaşlara hizmet sunduklarını kaydederek, 6. bölge teşvik yasası kapsamında bölgenin potansiyelinin gözardı edilemeyeceğini, bunu da çok ciddi bir şekilde yakından değerlendireceklerini söyledi.

Bunun ilk ve ön şartının barış sürecinin kalıcı ve başarılı bir şekilde sona ermesi olduğuna dikkat çeken Koç, "Bunun için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.

-"Önümüzde güzel günler var"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise bölgedeki 14 ilin bir çoğunda yatırımlarının bulunduğunu belirterek, grup olarak, bölgedeki yatırımlara büyük önem verdiklerini söyledi.

Batı illerinde kazandığı paralarla doğduğu yer olan bölgede yatırımlar gerçekleştirdiğini kaydeden Özdemir, şunları dile getirdi:

''Çözüm süreci çok önemli bir başlangıçtı, iyi de gidiyor. Artık Türkiye zoru geride bıraktı. Önümüzde güzel günler var. Bunları iyi değerlendirmemiz lazım. TÜSİAD da tam zamanında bu zirveyi düzenledi.

Hepimiz yatırım yapmanın heyecanı içerisindeyiz. Doğu ve Güneydoğu'daki yatırımlardan daha cebime bir lira girmedi. Çünkü, 'hep onu büyütelim' dedik, diyoruz. Ben geçekten memnunum. Devlet, bu bölgedeki yatırım için önemli bir teşvik yasasını devreye soktu. Terör de bittiğine, bundan sonra da yaşanmayacağına inandığımıza göre bu teşvik yasası çerçevesinde birçok işadamının bu bölgeye yatırım yapması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu bölge İran, Irak ve Suriye'ye çok yakın bulunmaktadır."

-''Hepimiz bu sürece sahip çıkmalıyız''

Eski TÜSİAD başkanı Ümit Boyner de bölgeye ilk kez 1993 yılında geldiğini söyledi.

''Bugün sizlerin gözlerinde gördüğüm umut ışığını çok uzun seneler görmeyi hayal ettim" diyen Boyner, barış süreciyle bölgede hayatın çok değişeceğini anlattı.

Bu konuda herkesin üzerine düşen görevler olduğunu belirten Boyner, şöyle dedi:

"Sadece bu bölgede değil, Türkiye'nin her yerinde yaşayan istisnasız herkesin daha fazla demokrasiye, barışa, diyaloğa sarılması gereken bir gün. Türkiye'nin geleceği için biz mutlaka vatandaşlar olarak bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor. Yıllarca bu bölgede ekonomi düzelirse, terörün sona ereceği konuşuldu. Biliyoruz ki barış ortamı insanların kendini güvende hissetmesi, geleceğe güvenle bakması, ekonomik gelişme için çok önemli. Demokrasi, ekonomik gelişme için çok önemli. Hepimiz bu sürece sahip çıkmalıyız. Son teşvik paketi çok önemli ama en iyi teşvik bu bölgede Türkiye'de demokrasinin derinleşeceğine inanmak diye düşünüyorum. Bence bu yatırımların önünü açacak. Bölgede kadın istihdamını öne çıkaran işletmelerle çalışmaya gayret gösterdik. İnsana yatırım yapmanın bizler için çok büyük sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Esasen bölgede insana yatırım yapmak zorundayız. İş dünyasının bunu insanlık görevi olarak üstlenmesi gerekiyor. Grup olarak bunun arkasında olacağız."

-"Kızlar okumak ve eğitilmek istiyor"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bölgenin fedakar insanlarının kendilerini çok güzel karşıladıklarını, Nihat Özdemir'e takılarak, "Biz Özdemir gibi buralardan değiliz, biz bütün Türkiyeliyiz diyoruz, Nihat bey" dedi.

Bir süre önce Mardin'de Sakıp Sabancı adına müze yaptıklarını anımsatan Sabancı, çözüm sürecini barış ve kardeşlik süreci olarak adlandırdığını aktardı.

Sabancı, şöyle konuştu:

"Rahmetli Sabancı da böyle şeyleri çok severdi. Mardin'deki müzede önemli bir sergi açtık. Hollanda'dan çok kıymetli, İstanbul'a bile gelmemiş eserler geldi. Hollanda'dan güvendiler, yolladılar. Nereye, Mardin'e... Artık burada Avrupa standartlarında bir sergi var. Bu bize umut veriyor. Sabancı Vakfı olarak kadın ve kız çocukların insan haklarıyla ilgili çok çalışıyoruz. Çocuk gelinlerle ilgili yapılan toplantıda önüme rakamlar geldi. Sevmediğim, hoşlanmadığım Türkiye'nin gerçekleri var. 18'den önce evlenen kızlarımız var. Okula gidemiyorlar, evleniyor. Ama bakıyorum rakamlara bu bölgede daha fazla. Toplantıda dedim ki, ben bu sürece barış ve kardeşlik süreci diyorum. Süreci başarıyla sonuçlandırmamızla 'Türkiye uçar' dedim. Mardin'de 220 kişilik kız yurdu yapıyoruz. Şimdiden gelen talep, bunun 2-3 katı. Demek ki kızlar okumak ve eğitilmek istiyor. Bu bölge uçacaksa kızları okutacaksınız. Bölgenin insanları, önce siz güvenip yatırım yapacaksınız."

-"Nereden nereye geldik demeyi arzuluyorum"

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Harika Güral ise bölgenin çok büyük potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin uzun yıllardır şiddet olayları yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin tek kanatla geleceğe uçamayacağını kaydeden Güral, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemiz, kanatlarını açıp geleceğe umutla ve güçle uçacaktır. Bunun için bölgenin kalkınmasında gençlerin kazandırılmasını çok önemsiyorum. 10 yıl sonra buralara tekrar geldiğimizde burada onlarca sanayi bölgelerinin doğduğunu, otel yatırımlarının yapıldığını, katma değerin burada oluştuğunu görmeye çok arzu ediyorum, Çocuklarımızla da 'nereden nereye geldik' demeyi paylaşmayı çok arzu ediyorum. Bölgede yatırım yapmak için grubun adına fırsatları kolluyoruz. Çalışmalarımızı yapıyoruz."

Şırnaklı işadamları Tarkan Kadooğlu ve Senan İdin Cizre ve Silopi ilçesinde yatırım yapmak için karar aldıklarını açıkladı.

Toplantıda, aralarında TÜSİAD Başkanı Yılmaz'ın da bulunduğu bazı TÜSİAD üyelerinin katılımcıları Kürtçe selamlaması büyük alkış aldı. Zirve Ortadoğu'nun en önemli ilim yuvalarından biri olan 14. yüzyıldan kalma Kırmızı Medrese'de düzenlendi.

Medresenin bahçesinde yapılan zirveye Cizreliler yoğun ilgi gösterdi. Havanın sıcak olması nedeniyle bahçenin üstü branda ile kapatıldı ve çok sayıda seyyar klima ile ortam serinletildi. Yoğun ilgi nedeniyle TÜSİAD üyeleri tarihi medreseye girmekte zorlandı.

Toplantı öncesinde TÜSİAD üyeleri Cizrelilerle davul zurna eşliğinde halay çekti. TÜSİAD üyelerine, yöreye özgü puşi hediye edildi. Zirvede işadamlarının konuşmaları "Türkiye sizinle gurur duyuyor, Cizre sizinle gurur duyuyor" tezahüratları ile kesildi. Davetliler, Şırnak Barosu Lokali'nde verilen yemeğin ardından karayoluyla Mardin'e hareket etti.

Kaynak: AA