Kütahya'da "unutkanlık ve Demans Konferansı"

KÜTAHYA - Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sibel Canbaz Kabay, " Aile içinden fertlerin ya da yakın arkadaşların isimlerini unutmak, birkaç dakika ya da saat önceki konuşmayı unutmak, yön duygusunu kaybetmek, bir ev aletini nasıl kullanacağını unutmak demansın endişe verici örnekleri arasındadır" dedi.

Kabay, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Belediye Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Unutkanlık ve Demans" konulu konferansta konuştu.

Demans hastalığının tam karşılığının zihnin yitirilmesi anlamına geldiğini belirten Kabay, toplumda genellikle "bunama" olarak adlandırılan ve yaşlılıkta doğal kabul edilen bu durumun aslında ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu ifade etti.

Demans ve alzheimer hastası olanların neler yapması gerektiğini anlatan Kabay, şunları kaydetti:

"Demans seyri hastalık türüne göre hızlı ve yavaş olabilir. Her unutkanlık demansın başlangıcı değildir. Vücudumuzun diğer organlarında görülebilen deformasyon gibi yaş ilerledikçe beyin hücrelerimizde küçülmeye başlar; Aile içinden fertlerin ya da yakın arkadaşların isimlerini unutmak, birkaç dakika ya da saat önceki konuşmayı unutmak, yön duygusunu kaybetmek, bir ev aletini nasıl kullanacağını unutmak demansın endişe verici örnekleri arasındadır. Bu hastalığın geri dönüşü ve tedavisi henüz yok. Türkiye'de yaklaşık 250 bin alzheimer hastası bulunuyor. Bunların 15 bini tedavi görüyor. Alzheimer, yavaş sinsice ilerleyen yıkıcı bir hastalık. Hastalığının hafif ve orta dönemlerinde aileler basit hatırlatma notları yazmalı, hastayla güven duygusu oluşturmalı, hastayla tartışmaktan kaçınmalı, hastanın becerilerinin iyi şekilde kullanmasına yardımcı olmalı, iletişime geçmeli, hafıza yardımcıları kullanılmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıklarda da erken teşhis önemlidir."

Konferansa, Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mithat Ekici, Kütahya İl Halk Sağlığı Müdürü Hakkı Altaş ve vatandaşlar katıldı.

Konferans sonunda Selçuk, Kabay'a plaket verdi.

Kaynak: AA