Doğduğu Dönemin Savaş Gemilerini Maketlerle Yaşatıyor

YALOVA - İSMAİL ERSAN - Yalova'da yaşayan 90 yaşındaki maket sanatçısı Cemil Akçe, 1. Dünya Savaşı'nda kullanılan savaş gemilerinin maketlerini yapıyor. Cephelere asker, yiyecek, içecek, giysi taşıyan çok sayıda geminin maketini yapan Akçe, uluslararası çapta bir sergi açmayı hedefliyor.

Akçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana gemilere ayrı bir hayranlık duyduğunu belirterek, küçük yaşlarda arkadaşlarıyla tenekeden gemi modelleri yapıp derelerde yüzdürdüklerini söyledi.

Çocukluğundan askere gidene kadar amatör maketler yapmanın yanı sıra gemi resimleri de çizdiğini anlatan Akçe, askerden döndükten 1978 yılına kadar bu tür uğraşlarla hiç ilgilenemediğini ifade etti.

Akçe, birgün Taksim'de yürürken Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü vitrininde gemi modelleri gördüğünü ve çok etkilendiğini belirterek, "İçeride bir sürü gemi modeli vardı. Gemi Modelcileri Derneğinin sergisiymiş. Görüşmelerimin ardından derneğe üye oldum. Kısa sürede derneğin neredeyse en faal üyesi oldum" dedi.

Yaptığı ilk maketin, Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşını Sarayburnu'ndan alıp Yavuz Zırhlısı'na götüren gemi olduğunu dile getiren Akçe, bunu bir müzeye hediye ettiğini kaydetti.

Akçe, 2008'de bir ara makete ara verdiğini ve Eser Tutel'in "Seyr-i Sefain" kitabını okuduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kitaplarında denizcilik işletmelerini anlatıyordu. Bu eserlerde, hiçbir tarih kitabında, dergide, gazetede bahsedilmeyen 1. Dünya Savaşı'nın arka cephesinde hizmet gören, savaşların kazanılmasında büyük yardımları olan gemilerden bahsediliyordu. Ben bu kitabı okuyunca çok etkilendim. Savaşta hizmet gören, cephelere asker, yiyecek, içecek, giysi taşıyan gemilerin modellerini yapmaya karar verdim. İlk olarak 6 model yaptım. Aşağı yukarı 60'a yakın da resim çizdim. Bu resim ve 6 gemi modeli ile 2009 yılında Yalova Belediye Kültür Merkezi'nde ilk sergimi açtım. Ardından bu modelleri 11'e çıkardım. 2010 yılında yine 60 resim ve 11 modelle ikinci sergimi açtım."

-"Uluslararası çapta bir sergi açmayı hedefliyorum"

Ardından bir sergi daha açtığını ifade eden Akçe, "Üçüncü sergiden sonra durdum. Daha büyük bir sergi açmak için modellerin sayısını artırmak, 30'a çıkarmak istiyordum. Kendimi daha çok model yapmaya adadım. Şu anda 30 gemi maketine ulaştım. Uluslararası çapta bir sergi açmayı hedefliyorum" diye konuştu.

Sabah 07.00'den 14.00'e kadar maket üzerinde çalıştığını dile getiren Akçe, sağlık sorunları nedeniyle doktorların tavsiyesi üzerine günlük bu kadar çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Maket yapımından sonra evinde dergi ve kitaplarda araştırmalar yaptığını aktaran Akçe, şunları kaydetti:

"Türkiye'de gemi modellerini yapan çok kişi var. Ben bu modelciler gibi değilim. Ben hiçbir zaman bu yaptıklarımdan gelir temin etmek istemiyorum. Maddi bir kaygım yok. 1. Dünya Savaşı'nda hizmet etmiş, savaşlarda çarpışan kahraman Mehmetçiğimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılayan, onlara zamanında yiyecek, içecek ve cephane taşıyan gemilerin modellerini yapmaya kendimi adadım. Benim bütün gayem, hedefim, Türk milletine 1. Dünya Savaşı'nda hizmet etmiş gemiler ve trenler olduğunu anlatmak. Eğer bunları anlatabilirsem, kendimi dünyanın en bahtiyar insanı kabul edeceğim."

Kaynak: AA