Mahallelinin İşi Süpürge Yapmak

BALIKESİR - ZAFER AKPINAR - Balıkesir'in Susurluk ilçesinde Roman ailelerin yaşadığı Sultaniye Mahallesi'ndeki yaklaşık 300 hane, geçimini tel süpürge yaparak sağlıyor. Üretimde Adapazarı ile yarışan Susurluk'tan, ülkenin dört bir yanına süpürge satılıyor.

İlçenin Roman vatandaşların yaşadığı Sultaniye Mahallesi'ndeki kalabalık aileler, evlerinin önünde ya da küçük bahçesinde süpürgeyi kendi üretirken, bazen de birkaç hane, imece yöntemiyle imalat yapıyor.

Üreticilerden Nurullah Tetik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süpürge otunu, Balıkesir'in yanı sıra Edirne ve Adapazarı gibi illerin köylerinden aldıklarını söyledi.

Kiloyla aldıkları otu, işleyip süpürge yaptıktan sonra taneyle sattıklarını ifade eden Tetik, "Süpürge başına 1 lira kazanıyoruz. Haftalık 200 süpürge yapan da var kalabalık olup 500'ün üzerinde üreten de. Bu dönem haftalık üretim az olur. Ağustos-eylül döneminde üretim adedi en süt seviyeye çıkar" dedi.

Üretimde Adapazarı ile yarıştıklarını ve ülke ihtiyacının yarısına yakınını Susurluk'un karşıladığını anlatan Tetik, "Onlar makineyle yapıyor biz elde. Bizim elde yaptığımız sopalı süpürgeyi Adapazarı, makine yaygın olduğu için yapamıyor. Ülkede ayaktan süpürmeyi sağlayan sopalı süpürgeyi sadece Susurluk üretir" diye konuştu.

-"Mahallede okuldan gelen çocuk süpürge bağlamaya oturuyor"

Başka bir üretici aileden Coşar Korkmaz ise 8 yaşından bu yana süpürge bağladığını belirterek, mahallelerindeki 300 civarında hanede ayda 250 binin üzerinde üretim olduğunu anlattı. Bir süpürgenin, otunun alınıp temizlenmesinden, süpürmeye hazır hale getirilmesine kadar 15-20 kez elden geçtiğini dile getiren Korkmaz, şunları kaydetti:

"Üç çocuğum var hepimiz süpürge üretiyoruz. Bizim mahallede her çocuk, süpürgeci doğuyor. Her bir hanede en az üç çocuk var. Çocuk okula gider, okuldan gelir süpürge bağlamaya oturur. Bizim hayatımız bundan ibaret. Biz aile olarak ayda 5 kişi, ortalama 1500 süpürge ancak üretebiliyoruz. Bazen gezici satıcılar gelip alıyor bazen biz köyleri dolaşarak satıyoruz."

Korkmaz, el işi olmasına rağmen gelirinin azlığından şikayet ederek, "En azından helal para kazanıyoruz. Kimseye zararımız dokunmaz. Evimizin önünde sabahtan akşama kadar süpürge üretir, para kazanırız. Birçok ailenin tek geçim kaynağı süpürgedir" dedi.

Kaynak: AA