Aşkale Çimento’dan Dev Adımlar

Aşkale Çimento, Erzincan ve Gümüşhane’de büyüyor.

Aşkale Çimento’dan Dev Adımlar
Erzincan Fabrikası, “En Temiz Sanayi Tesisi” seçildi. Gümüşhane’de 85 milyon dolarlık yatırım devreye alındı.
Aşkale Çimento, Erzincan ve Gümüşhane’deki büyümesini sürdürüyor. Erzincan ve Gümüşhane ekonomisi için önemli bir yer tutan iki çimento fabrikası, Aşkale Çimento ruhunun bölgeye açılması noktasında önemli birer kilometre taşı oldu. 2009 yılında hizmete giren ve özellikle Erzincan’daki inşaat sektörünün güçlenmesi noktasında dayanak olan Erzincan Çimento Fabrikası, gerek fiziki görünüm, gerek teknolojik yenilikle ve gerekse çevreye olan hassasiyetleri açısından dikkat çekiyor. Kalite, iş güvenliği ve çevre yönetim sistemleriyle Avrupa standartlarını yakalayan tesis büyüyerek yoluna devam ediyor. Dünyanın karşı karşıya olduğu çevresel sorunların çözümünde toplumun tüm kesimlerine düşen görev bilincini ortaya koymak,çevresel kaynakların korunması, kirliliğin önlenmesi ve çocuklarımıza daha temiz bir dünya bırakabilmek için çevreyi koruma bilincinin geliştirilmesi amacı ile ülke genelinde yapılan “Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi” yarışmasına Aşkale Çimento Erzincan Fabrikası’nın il birincisi seçilmesi yapılan çalışmaların son yansıması oldu.

ERZİNCAN FABRİKASINA ÇEVRE ÖDÜLÜ
Aşkale Çimento için çevre duyarlılığının önemli bir unsur olduğunu söyleyen Yücelik, “Tıpkı Erzincan’da olduğu gibi tüm tesislerimizde çevre ve insana yönelik hassasiyetlerimiz her zaman en üst noktada olmuştur. Yenilenebilir enerji kaynakları noktasında arayışlarımız her zaman olduğu gibi devam etmektedir. Bu manada; stratejik planlar oluşturulmaya çalışıyoruz. Özellikle yenilenemeyen enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve doğaya karşı sorumlu davranılması çevresel sürdürülebilirliğin gereksinmelerini oluşturduğu inancındayız.” dedi.

“Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi” yarışmasında Erzincan il birincisi olan Aşkale Çimento Erzincan Fabrikası’nın plaketi Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Kurt tarafından Fabrika Müdürü Mümin Gün’e verildi.

GÜMÜŞHANE’DE DEVASA YATIRIM
Aşkale Çimento Gümüşhane Fabrikası’nda 2011 Ekim ayı içinde temeli atılan ve günlük 4 bin ton klinker üretim kapasiteli yeni hat üretime başladı.

85 milyon 500 bin dolar bedelindeki bu yatırım hem Gümüşhane hem de bölge için ciddi bir kazanım oldu. Gümüşhane Çimento’ya ait bu yeni yatırımla beraber yıllık çimento üretim kapasitesi 1 milyon 760 bin ton oldu. Daha önce öğütme-paketleme-dolum tesisi olarak hizmet veren tesis şu unsurlardan oluşuyor; konkasör, 40 bin ton kapasiteli Hammadde Stokholü, dik farin değirmeni, farin silosu sistemi, günlük 4 bin ton klinker üretim kapasiteli döner fırın, soğutma ünitesi, dik kömür değirmeni,100 bin ton stok kapasiteli kapalı klinker stokholü, 15 bin ton stok kapasiteli kömür stokholü, 20 bin ton stok kapasiteli katkı stokholü ve soğutma ünitesindeki atık gazdan buhar üreten sistem.

“ÇEVREYE SAYGILI VE KALİTE ODAKLI TESİS”
Erzincan Çimento Fabrikası’nın kalite, iş sağlığı ve güvenliği ile çevre açısından Avrupa standartlarını yakaladığı söyleyen Başkan Yücelik, “ ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi, Erzincan insanına verdiğimiz ‘temiz çevre’ sözünün önemli bir göstergesi. Her anlamda çevreyi kirletmeyen, görüntüsü ve çevre düzenlemesi ile Erzincan’a yakışan tesisimiz bir çok fabrikada bulunmayan bu belgeyi almayı hak etmiştir. Aynı şekilde çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğini OHSAS 18001 İSG Yönetim Sistemi ile destekledik. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’de aynı şekilde dünya standartlarına ulaşmamıza katkıda bulunuyor.” dedi.

“ERZİNCAN’DA DAHA DA BÜYÜYECEĞİZ”
Erzincan’ın konumu ve iklimi ile yatırım açısından cazip bir şehir olduğunu vurgulayan Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Erzurum ile Erzincan tarihi süreç içinde hep aynı kaderi yaşamıştır. Bu anlamda yıllardan beridir Aşkale Çimento olarak Erzincan ile olan yakın ilişkilerimiz, çimento ve makine fabrikası ile beraber iyice pekişti. Bu tesisler esasında Erzincan insanınındır. Onlarca gencimiz buralarda istihdam edilmekte, ilin özkaynakları ile üretim yapılmakta ve dışa bağımlılık azalmaktadır. Biz Erzincan’da daha da büyümeyi ve gelişmeyi hedefliyoruz. Erzincan insanının bu anlamda bizleri yüreklendirmesi ve desteklemesi de önemlidir. “ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA