Yanan Alanlar İçin Tonlarca Tohum Üretiyorlar

Muğla’nın Milas ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yanan alanların yeşillendirmesini doğal tohumlama yoluyla kendi ürettikleri tohumlardan gerçekleştiriyor.

Yanan Alanlar İçin Tonlarca Tohum Üretiyorlar
Yıl boyunca topladıkları tohumlu kozalakları Denizcik Orman Deposu ve Mumcular işletmelerinde biriktirerek yaklaşık 318 ton kozalak elde ettiler.

Yaptıkları bu birikimden yaklaşık 10 ton tohum elde ettiklerini ifade eden Milas Orman İşletme Müdürü Tayfun Kazakoğlu, “Tabi tenzil çalışmalarımızda tarlaya buğday eker gibi tohum ekiyoruz. Bu yanan alanlarımızda yeşillendirme çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bu sistemde de doğal yolu tercih ediyoruz. Daha verimli olduğuna inandığımız bu sistem yanan alanlarımızın daha gür yeşillenmesini sağlıyor.

Yaklaşık 100 kilogramda 5 kilogram tohum elde ediyoruz. Şuan 318 ton kozalağımız vardı. Alçak rakım yüksek rakım diye ayırt ediyoruz. Alçak rakım 0-400 arası ayrı tohum 400 üzerine ayrı tohum atıyoruz. Yaklaşık 10 yıl stoklarımıza yetecek tohumumuz var yangın Allah göstermesin ama olduğu takdirde yeşillendirmek için ürünlerimiz hazır” dedi.

Kaynak: İHA