Klima Yanlış Kullanıldığına Sağlık ve Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte, uzmanlar klima ile serinlemek isteyenleri uyardı.

Klima Yanlış Kullanıldığına Sağlık ve Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor
Hayatın konforunu artırmak için kullanılan klimaların bilinçsiz kullanıldığını hem sağlığa hem de ekonomiyi ciddi zararı olduğu belirtildi.

Sağlıklı klima kullanımı için doğru klima seçiminin önemli olduğunu belirten İhlas Ev Aletleri Yetkili Servis Müdürü Mücahit Sağiş, “Kavurucu sıcaklar vatandaşlarımızı klima kullanımına yöneltmekte ve evlerde, işyerlerinde ve arabalarda serinlemek için klimalar kullanılmaktadır. Fakat gereğinden fazla kapasitede seçilmiş ve bilinçsiz kullanılan klimalar, bütçeye olduğu kadar insan sağlığına ve çevreye büyük zararlar vermektedir. Özellikle hava sıcaklığının çok yoğun olduğu Aydın ve çevresinde vatandaşlarımızın hem sağlık hem de ekonomik olarak rahat etmesi için klima konusunda bilinçli olunmasını çok önemsiyoruz” dedi.

'Klimayı “Kışın soğukta ısınmak, yazın sıcakta serinlemek için dizayn edilmiş bir konfor aracıdır” olarak tarif eden İhlas Ev Aletleri Teknik Servis Müdürü Mücahit Sağiş, “Klima doğru kullanıldığında sağlıklı ortam sağlar. Ama doğru kullanılmazsa klimalı hayat sıkıntıya neden olur. Bu nedenle klima seçimi, montajı ve kullanımı son derece önemlidir. Öncelikle klima kapasite seçimini mutlaka yetkililer tarafından yapılmalıdır. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazı ‘dur-kalk’ lardan dolayı daha fazla elektrik sarfiyatına ve ilk kurulum esnasında daha fazla para ödenmesine neden olacaktır. Klima alırken öncelikli olarak enerji verimliliği yüksek ‘A Tipi’ cihazların tercih edilmelidir. Alacağınız klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olmalıdır. Klimaların servis hizmetlerini verecek yetkiliye kolaylıkla ulaşılabilmelidir. Bir başka deyişle satış, dağıtım, kurulum gibi hizmetleri standartlaştırılmış, bayilik ağları iyi işleyen firmaların klimaları tercih edilmelidir” dedi.

Klimalarda kış için konfor sıcaklığını 20-22 derece, yaz için de, 24 dereceye ayarlaması gerektiğini kaydeden İhlas Ev Aletleri Teknik Servis Müdürü Sağiş, klimaların verimli, konforlu ve uzun ömürlü kullanımı sağlamak için önerilere uyulmasını istedi.
Kaynak: İHA