Eso Başkanı Özaydemir Açıklaması

ESKİŞEHİR - Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, "Eskişehir'de, bu yılın ilk dört ayında 17 yeni yatırım için teşvik belgesi düzenlendi. ESO üyesi firmalarında içerisinde bulunduğu bu yeni yatırımların toplam yatırım tutarı 1.2 milyar lira olurken en az 872 kişiye de yeni iş imkanı sağlanacak" ifadelerini kullandı.

ESO'dan yapılan yazılı açıklamada, verilen teşvik belgeleri için de yatırım tutarı en yüksek sektörün ise enerji sektörü olduğunu belirten Özaydemir, Eskişehir'de bu sektörde 929 milyon lira tutarında olan ve 300 kişiye yeni iş imkanı sağlayacak büyük bir yatırım için teşvik belgesi düzenlendiğine değindi.

Özaydemir, şunları kaydetti:

"Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Eskişehir'de, bu yılın ilk dört ayında 17 yeni yatırım için teşvik belgesi düzenlendi.

ESO üyesi firmalarında içerisinde bulunduğu bu yeni yatırımların toplam yatırım tutarı 1.2 milyar lira olurken en az 872 kişiye de yeni iş imkanı sağlanacak. Yine yılın ilk dört aylık dönemde imalat sanayi sektöründeki toplam 243 milyon lira tutarındaki 12 adet yeni yatırım için düzenlenen teşvik belgesiyle toplam 497 kişiye yeni iş imkanı tesis edilecek."

Yine aynı dönemde 13 milyon lira tutarında iki yeni yatırım için madencilik sektörüyle, 7 milyon lira tutarındaki iki adet hizmet sektöründeki yatırım için teşvik belgesi düzenlendiğine dikkati çeken Özaydemir, yatırımların kaynağına bakıldığında, Eskişehir'deki yeni yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinden 15'inin yerli yatırımcılar tarafından alınırken, kalan ikisinin ise yabancı ortaklı firmalar tarafından alındığını vurguladı.

Eskişehir'de ilk dört aylık dönemde teşvik belgesi düzenlenen yatırımlara bakıldığında, enerji sektöründeki yerli kömürden elektrik enerjisi üretimine yönelik olduğunu anlatan Özaydemir, şunları bildirdi:

"294.2 MW gücündeki termik santral yatırımı için düzenlenen 929 milyon lira tutarındaki Adularya firmasının teşvik belgesi en büyük yatırım olarak ilk sırada yer almaktadır. İkinci sırada imalat sanayi yatırımı olarak 64 milyon liralık yatırımla Modern Ambalaj firması tarafından kurulacak olan oluklu mukavva kutu üretiminin yapılacağı yatırım gelmektedir."

Yılın ilk dört ayında Eskişehir'de teşvik belgesi düzenlenen diğer büyük çaplı önemli sanayi yatırımlarının sırasıyla, 45,5 milyon lira ile süt mamulleri üretimine yönelik Pınar Süt yatırımı olduğunu aktaran Özaydemir, şöyle devam etti:

"39,5 milyon ile seramik karo ve granit üretimine yönelik Yurtbay Seramik yatırımı ve 25 milyon liralık yatırımla uçak ve helikopter parçaları üretimine yönelik Alp Havacılık firmasının yatırımları diğer önemli yatırımlar olarak öne çıkmaktadır."

Kaynak: AA