Kars Kızılay Şube Başkanlığı ve Acıbadem Üniversitesi, Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği (Turkmsıc) Gönüllüleri, Kars ve Ardahan’da Sağlık Taraması Başlattı

Sağlık Turnesi, Doğu Anadolu Bölgesi Sağlık Turnesi Proje Koordinatörü Kars Kızılay Şubesi Başkanı Necati Dallı ve Acıbadem Üniversitesi Koordinatörü Volkan Oğlin tarafından yürütülecek.

Kars Kızılay Şube Başkanlığı ve Acıbadem Üniversitesi, Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği  (Turkmsıc) Gönüllüleri, Kars ve Ardahan’da Sağlık Taraması Başlattı
Sağlık Turnesi için Kars Kızılay Şube Başkanlığı, Kars merkez, ilçe ve bazı köylerde sağlık taraması yapılması için çadırlar kurdu.
Kars Kızılay Şubesi Başkanı Necati Dallı, sağlık taramalarının Kars merkez ile birlikte, merkez Halefoğlu ve Çığırgan köyleri, Digor ilçesinin Oyuklu, Karakale ve Dağpınar Beldesi, Akyaka’nın Duraklı ve Kürekdere, Selim’in Karakale, Sarıgün, Beyköy ve Başköy köylerinde yapılacağını söyledi.

45 sağlık personelinin görev yapacağı sağlık turnesinde, halk sağlığı programlarının temel direkle­rinden biri olan bireylerin ve toplumun hastalık­lardan korunmasını, hastalıklarla savaşarak ve çevre koşullarını iyileştirerek yaşam süresinin uzatılması amaçlanıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi Sağlık Turnesi Projesi kapsamında her yaştan vatandaşlar için Kan Şekeri Ölçümü, Tansiyon Ölçümü, Göz Sağlığı Taraması ve Meme Kanseri Muayeneleri yapılacak. Bunun yanı sıra okul çağına yeni başlamış çocukların önlük korkularını yenilmeleri için de geliştirilmiş, Oyuncak Ayı Hastanesi Projesi ve Meme kanserinin erken tanısı için geliştirilmiş olan Meme Kanserini Fark Et Projesi de Sağlık Turnesi boyunca uygulanacak.

Sağlık taraması ile ilgili olarak ortak açıklamada bulunan Doğu Anadolu Bölgesi Sağlık Turnesi Proje Koordinatörü Kars Kızılay Şubesi Başkanı Necati Dallı ve Acıbadem Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği (TurkMSIC) Koordinatörü Volkan Oğlin, 8-12 Mayıs tarihleri arasında uygulanan sağlık taramasına Valilikler ve Belediyelerin de destek verdiklerini kaydettiler.

Toplumsal önyargıları kıran ve Halk Sağlığına yeni bir boyut kazandıran Sağlık Turnesi Projesi’ne Kars ve Ardahanlıların destek vermeleri ve katılmaları çağrısında bulunan Necati Dallı, konuyla ilgili özetle şunları söyledi.

“Hastalıkların belirtileri ile ortaya çıkmadan tanı konulması mümkün olan birçok hastalık bu birinci basamak sağlık hizmetlerinin ülkemizde yeni oluşum içinde olması nedeni ile toplum sağlığında büyük sorunlara yol açmaktadır. Projemizin ortaya çıkış nedeni olan bölgede bilinç oluşturma çalışmalarımıza da yön vermektedir. Birçok şehirde hastalıkların belirtileri oluşmadan önlenen diyabet tansiyon gibi hastalıklar bile bu bölgede yüksek değerlerde saptanmaktadır.Projemizin amacı, koruyucu hekimliğe hizmet ederek; bu hastalıklar hakkında farkındalık yaratmak ve bunları yaparken görev alan doktorların doğu-batı ayrımı konusundaki önyargılarını kırarak gelecekteki sağlık politikalarına katkıda bulunmaktır.

Doğu Anadolu Bölgesi Sağlık Turnesi projesi kapsamında uygulanan taramalar ise kan şekeri Ölçümü, Tansiyon Ölçümü,Göz Sağlığı Taraması ve Meme Kanseri Muayenesi. Bunun yan ısıra okul çağına yeni merdiven dayamış çocukların önlük korkularının yenilmesi için geliştirilmiş Oyuncak Ayı hastanesi Projesi ve Meme kanserinin erken tanısı için geliştirilmiş olan Meme Kanserini Fark Et projesi de Sağlık Turnesi boyunca uygulanmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda yıl boyunca ülkemizin dört bir yanında koruyucu hekimliğe hizmet ederek sağlık turneleri düzenlenmektedir. Yıl içinde yapılan bu sağlık turnelerinde profesyonelleşen Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği (TurkMSIC) Gönüllüleri; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yapılan 60’e aşkın gönüllü tıp fakültesi öğrencisi ve Uzman Doktor ’un katılımı ile gerçekleşen Sağlık Turnesi ile iki yıllık serüveni tamamlamaktadırlar.”
Kaynak: İHA