Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yaz sıcaklık ortalamalarının mevsim normallerinin 0,5 ile 1 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini, orman yangınlarıyla mücadele için bütün tedbirlerin alınmasını istediğini belirterek, "Orman yangınlarında, 2013 yılında 2 bin 222 araç ve iş makinesi görev alacak" ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Eroğlu'nun 2013 yılı yangın mevsimi hazırlıklarını Orman Genel Müdürlüğünde bakanlığın merkez ve bölge müdürlüklerinin görüntülü konferans sistemiyle hazır bulunduğu toplantıda değerlendirdiği belirtildi. Açıklamaya göre, Bakan Eroğlu, bu yaz sıcaklık ortalamalarının mevsim normallerinin 0,5 ile 1 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini

Muhabir

Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele için bütün tedbirlerin alınmasını ve orman teşkilatının teyakkuzda olmasını istedi. -"Orman yangınlarında 2013'te 50 hava aracı görev alacak"- Orman yangınlarında 2013 yılında 2 bin 222 araç ve iş makinesinin görev alacağını ifade eden Eroğlu, yangınlarda bu yıl 6 idari helikopter, 24 su atar helikopter, 14 Dromader uçak, 6 Amfibik uçak olmak üzere toplam 50 hava aracının hizmet vereceğini

Muhabir

Orman yangınlarında iki aşamalı planın uygulanmasını isteyen Eroğlu, şunları kaydetti: "Yangın ihbarı alınır alınmaz, A planını uygulayın. Bu plana göre en yakın helikopter ve ekibi 12 dakikada içerisinde kalkıp 13-20 dakika içerisinde yangına müdahale edecek. Aynı anda en yakın yer ekipleri ve iş makineleri hareket ettirilecek, 15-20 dakika içerisinde yangına müdahale edecek. Yangın büyüme eğilimine girdiğinde ise B planını uygulayın. Bu plana göre ise Orman Genel Müdürlüğündeki Yangın Harekat Merkezi devreye girecek. 45-60 dakika içinde 5-7 helikopter, ekibiyle birlikte yangın mahalline intikal edecek.

Yangın daha da büyüme eğilimi gösterdiğinde Genel Müdür başkanlığındaki kriz yönetimi devreye girecek ve gerektiğinde yangın mahalline intikal edecek." -Bölgelere harekat merkezleri kuruluyor- Orman yangınlarına daha etkin müdahale edebilmek için bölgelere yangın harekat merkezleri kurulması talimatını veren Eroğlu, merkezlerin Çanakkale, Balıkesir, Muğla, İçel bölgelerine kurulduğunu, 2014 yılı ve sonrasında merkez sayısının 22'ye çıkarılması gerektiğini bildirdi. Eroğlu, orman yangınlarında kullanılmak üzere alınan 5 Bell429 tipi komuta-kontrol helikopterinin 2014 yılında faaliyete başlayacağını vurgulayarak, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen 20 genel maksat helikopter alımı için Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı alındığını dile getirdi. -4 bin 795 askere yangın eğitimi- 2013 yılı için hazırlıkların tamamlandığını ve bu konuda yangınla mücadelede görevli 8 bin personele işbaşı ve iş güvenliği eğitimi verildiğini belirten Eroğlu, 4 bin 795 askerin yangın eğitimi aldığını ifade etti.

Eroğlu, ülke ormanlarının yüzde 60'ının yangına çok hassas olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Yangına ilk müdahale süresini 18 dakikaya indirdik. Bu süreyi 2015'te 15 dakikaya indirmek için çalışıyoruz. Ayrıca yangınlarda kullanılmak ve söndürme süresini kısaltmak için ülke genelinde bin 850 havuz ve gölet inşa ettik. Orman yangınlarını önlemeye yönelik kısa adı YARDOP olan 'Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesis Projesi'ni uyguladık.

2009-2012 yılları arasında 136 bin hektar alanda YARDOP projesi uygulandı, 2013 yılında da 54 bin hektar alanda uygulama devam edecek. Bu proje ile yangına birinci derece hassas olan alanlarda yangının çıkması ve yayılması engellenecek. Yangınların büyük kısmı insan kaynaklı. Hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde daha dikkatli olunmalı ve yangın görüldüğünde ALO 177 ihbar hattı aranmalı."

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan
Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA