Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Dikkat

Özel Medicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kenan Korkmaz, evlilik dışı ilişkilerde cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Dikkat
Üroloji Uzmanı Dr. Kenan Korkmaz, cinsel temasla bulaşan hastalıklarda en sık görülen hastalığın bel soğukluğu hastalığı olduğunu belirtti.

Bel soğukluğunun halk arasında düşünüldüğü gibi soğukla, üşütmeyle alakası olmadığını hatırlatan Dr. Korkmaz, "İdrar yolundan gelen sarı, yeşil renkli bir akıntı şeklinde kendini gösterir. Çok bulaşıcıdır. Kadından erkeğe, erkekten kadına bulaşabilir. Genellikle yabancılarla olan ilişkilerde daha fazla risk oluşturur. Tedavisi son derece kolaydır. Fakat tedavi gecikecek olursa bu kez idrar yollarında ve meni kanallarında tıkanıklık yaparak ileride kısırlığa ve cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. En sık gördüğümüz hastalıktır" dedi.

"YABANCI KADINLAR BÜYÜK RİSK FAKTÖRÜ"
Sarılık hastalıklarının birçoğu olan Hepatit B ve Hepatit C’nin cinsel yollarla çok kolay bir şekilde bulaştığını ve ciddi sorunlara yol açabildiğini ifade eden Dr. Kenan Korkmaz, “2. sıklıkla korktuğumuz hastalıklar bunlardır. Çok nadiren gördüğümüz daha meşhur olan ama nadir görülen frengi dediğimiz hastalık var. Bu hastalıklar ülkemizde sık değil ama yabancı ülkelerde bulunabiliyor. O yüzden yabancı kadınlar bu konuda daha büyük bir risk faktörü oluşturuyor. Hastalıklar içerisinde en meşhuru Türkiye’de çok nadir gördüğümüz AIDS hastalığıdır. Yani, 'Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu' hastalığı. Bu da bir virüs hastalığıdır. Virüs olarak insanlara bulaşıyor. Cinsel bölgede herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor. Fakat vücudun bağışıklık sistemini çökerterek hastada çok ağır ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda insan siğil virüsünün çok yaygınlaştığını, kadınlarda kansere neden olabildiğini anlatan Korkmaz, "Erkeklerde çok ciddi bir tehlike yaratmıyor ancak kadınlarda rahim boynu kanserinin en büyük sebebi bu hastalıktır. Bu yüzdende erkekte böyle bir hastalık bulunduğunda acil teşhisi, tedavisi ve sonrasında eşinin korunması son derece hayati önem taşıyor. Son yıllarda yine popüler olan rahim kanseri aşısı denen aşı aslında HPV aşısıdır. Kadınları rahim boynu kanserinden korumanın en etkili yolu bu bahsettiğimiz virüsü kadınlardan uzak tutmaktır. Uzak tutmak mümkün olmayacaksa da kadınları aşılamak gerekir” diye konuştu

Kaynak: İHA