Mercan Dede'nin Müzikleri Eşliğinde Hazırlanan "Güldestan" Modern Dans Gösterisi Sanatseverlerle Buluşacak

Senem Yazıcı - Sahneye koyduğu farklı eserler ve Türk bestecileriyle sanatçıların müziklerine yazdığı koreografilerle tanınan dansçı, yönetmen Beyhan Murphy, İzmir Devlet Opera ve Balesi ile "Güldestan" adlı eseri seyirciyle buluşturacak.

Mercan Dede'nin müzikleri eşliğinde hazırlanan tek perdelik modern dans gösterisi, bugün ve 25 Mayıs Perşembe akşamı İZDOB'un Elhamra Sahnesi'nde, ardından da Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi'nde sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Mercan Dede ve Murphy arasındaki ortak çalışmanın ürünü olan ve ilk sahnelendiği 2004 yılından bu yana Ankara, Samsun, İçel ve Antalya gibi birçok kentte, o kentin dans toplulukları tarafından Murphy'nin koreografiye eklediği küçük farklılıklarla sahnelenen Güldestan, İZDOB bale sanatçılarının aylar süren provalarının ardından İzmir sahnesinde olacak.

AA muhabirine hazırlıklar hakkında bilgi veren Murphy, Türk toplumunun kültürel geçmişini bugünün yaşamıyla modern bir şekilde bağdaştırmayı amaçlayan eserin, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm temsillerinde izleyici tarafından beğenildiğini ve benimsendiğini söyledi.

Dekorları Işın Mumcu, kostümleri İsmail Dede'ye ait Güldestan'ın, yurt dışında Türkiye'yi en fazla temsil eden eserler arasında yer aldığına işaret eden Murphy, Türkiye'nin farklı, yeni ve kendi kültüründen üretim yaparak dünya sahnelerinde daha fazla var olabileceğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son yıllarda Türk eserlerine repertuvarlarda daha fazla yer verilmesi yönündeki yaklaşımını çok olumlu bulduğunu ifade eden Murphy, "Elbette klasik eserler de çok önemlidir. Bana göre, Türk sanatçılarının ve topluluklarının yurt dışında daha çok ses getirmesinin tek yolu, kendi kültürümüzü yansıtan eserlere ağırlık vermek. Kendimizi daha iyi anlatan özgün eserlerle dünya izleyicisinin önüne çıkmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Sahneye koyduğu eserlerde Mercan Dede dışında, daha önce Mor ve Ötesi gibi rock gruplarının da aralarında bulunduğu farklı müzisyenlerle çalışan Murphy, bir sanatçı olarak her zaman kendini yenilemek ve izleyiciyi farklı yorumlarla buluşturup şaşırtmaktan keyif aldığını kaydetti.

Gülün insandaki yansımasının anlatıldığı Güldestan'da kullanılan Evliya Çelebi ve Orhan Pamuk metinlerini, sinema ve tiyatro oyuncusu Halit Ergenç seslendiriyor. Eserde, Ara Güler'in bazı fotoğrafları da fonda dansçılara eşlik edecek.

Güldestan, köy düğününden kentteki buluşma noktalarını, kent insanının bireysel yolculuğunu, semazenlerin günümüz insanı üzerindeki şiirsel etkilerini, Osmanlı'dan günümüze gülün gönüldeki yansımalarını dans diliyle anlatırken, izleyiciyi geçmişle bugün arasında bir yolculuğa davet ediyor.

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
Kaynak: AA