Öğrencilerin Müthiş Projesi Ergene Nehri’ni Kurtarabilir

Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri, Ergene Nehri’nin kirlenmesinde büyük pay sahibi olan Çorlu Deresi’nin ağır metallerden doğal yöntemle temizlenmesi için bir proje geliştirdi.

Proje ile derenin mısır püskülü, kozalak tozu ve ananas kabukları gibi doğal yöntemlerle ağır metallerden temizlenebileceği kanıtlandı.

Edirne merkezde eğitim veren Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve coğrafya alanlarında yaptıkları projelerle TÜBİTAK Bilim Yarışmalarına hazırlanıyor. Yaşadıkları yörenin çevresel sorunlarına duyarsız kalmayarak bu konuda da proje üreten öğrencilerden Aslı Ege Özdamar ve Aybüke Özkan, yıllardır Trakya’nın kanayan yarası olan Ergene Nehri’nin büyük ölçüde kirlenmesine yol açan Çorlu Deresi’nin doğal yollarla temizlenebileceğini kanıtladı.

İki ay boyunca proje üzerinde yoğunlaşan iki öğrenci; mısır püskülü, kozalak tozu ve ananas kabuklarının sudaki demir, bakır ve krom elementlerini yok ettiği gerçeğine ulaştı. Öğrenciler yaptıkları deney sonucunda bu elementleri en çabuk ve en fazla çeken unsurun ananas kabuğu olduğunu saptadı.

Öğrencilerden Aslı Ege Özdamar, su kirliliğinin günümüzde en büyük sorunlardan birisi olduğunu belirterek, “1970 yılından beri kirli akan bu deremiz, çeşitli işlemlerden geçirilen ananas kabukları suya bırakılarak, belli bir süre sonra temizlenecektir. Tabii dereye bırakılan atık suların kesilmesiyle bu formül işe yarayacaktır” dedi.

Aybüke Özkan adlı öğrenci ise ananas kabuklarını biraz küçültülüp 110 santigrat derecede 4 saat kuruttuktan sonra rondodan geçirdiklerini belirterek, “Bu ananas kabuklarını damlaçlar içine koyduk. Ve ağır metalle dolu suyu buradan geçirdiğimizde olumlu sonuç aldık” diye konuştu.

Kaynak: İHA