Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürülüğü

Şenay Ünal - Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürülüğünce düzenlenen, 20 yıldır uygarlıkları sanatla bir araya getiren, Aspendos Opera ve Bale Festivali, bu sene de 2-22 Haziran'da yabancı topluluk ve sanatçılarla seyircinin karşısında olacak.

DOB Festivaller, Yarışmalar ve Turne Organizasyon Koordinatörü Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl festivalde Giuseppe Verdi'nin doğumunun 200. yılı sebebiyle festivalde, sanatçının aryaları, düet ve sololarının icra edileceğini söyledi.

DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen'in öncülüğünde 20 yıl önce Türkiye'deki opera ve bale festivallerinin temelinin atıldığını belirten Yılmaz, yine repertuvarın da Gökmen ve ekibinin çalışmaları sonucunda belirlendiğini vurguladı.

Festivalin açılışını tenor ve orkestra şefi Jose Cura'nın yapacağını bildiren Yılmaz, 2 Haziran'da 20. Yıl Dönümü Gala Gecesi Konseriyle sanatseverlere 'merhaba' diyeceklerini anlattı.

-"Aspendos Yüzyılların Aşkı"nın dünya prömiyeri yapılacak-

Ayrıca Aspendos Antik Tiyatrosu'nun 5 Haziran'da bir dünya prömiyerine de sahne olacağını ifade eden Yılmaz, "Festivalin 20. yıl dönümü için özel bir bale eseri bestelendi. Müzikleri Hasan Niyazi Tura'ya, koreografisi Nuzgar Magalashwil'ye ve librettosu Şefik Kahramankaptan'a ait 'Aspendos Yüzyılların Aşkı' balesi de gala gecesinde sanatseverlerin karşısına çıkacak" dedi.

Yılmaz, Antalya DOB sanatçılarının sahneleyeceği eserin seyirciyi, Mimar Zenon'un Aspendos Tiyatrosu'nu inşa ettiği zamanlara, kralların adına düzenlenen yarışmaların, şenliklerin, kutlamaların ve dövüş oyunlarının yapıldığı antik döneme götüreceğini dile getirdi.

12 Haziran'da, Verdi'nin 1871'de Kahire'de gerçekleştirilen dünya prömiyeriyle opera tarihine armağan ettiği "Aida" operasının, Çek Cumhuriyeti Ulusal Brno Tiyatrosunca, Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde icra edileceğine işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"15 Haziran'da, Ankara DOB prodüksiyonu 'Rigoletto' operası, Yekta Kara'nın rejisiyle seyirci karşısında olacak. 19 Haziran'da, Rus besteci P.İ. Çaykovski'nin 1875'de Bolşoy Balesi için bestelediği ve Marius Petipa ve Lev İvanov'un klasik koreografileri üzerine Mehmet Balkan'ın güncel koreografisiyle seyirciyle buluşacak 'Kuğu Gölü' balesi İstanbul DOB tarafından sahnelenecek. 22 Haziran'da, festivalin son temsilinde, kuruluşunun 20. yıl dönümünü kutlayan İçel DOB tarafından da Georges Bizet'nin "Carmen" operası sunulacak."

-Aspendos'ta sadece akustik eserlere geçit var-

Festivalin bölgenin sadece kültür, sanat hayatına katkı sunmadığına, aynı zamanda turizme de önemli desteklerinin olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Aspendos'un tarihi itibarıyla farklı kültürlerin ortak mirası olduğunu ve bu nedenle hem yerli hem de yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Aspendos'u titizlikle koruduğunun altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Biz sadece Aspendos'un tadilatı tamamlanan alt kısmını kullanabiliyoruz çünkü restorasyonlar devam ediyor ve korunuyor. Şu anda biz zarar görmeyecek ve sağlam kısmında 2 bin 500 kişi misafir ediyoruz ancak restorasyonlar tamamlandığında uygun olabilirse 6-7 bin seyirci orada bu gösterileri izleyebilecek. Zaten bakanlık, yapıya zarar vermemesi için sadece akustik eserlerin icrasına izin veriyor. Bizim teknik ekibimiz 20 yıldır dikkatle çalışıyor, her taşın yerini ezbere biliyor ve koruyor."

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA