"30 Kitap 30 Konuşmacı" Konferansları

Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl'ı Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarında, eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Necip Fazıl Kısakürek'in "Büyük Doğu" dergisini anlattı.

Güçlü, Mevlana Kültür Merkezi'ndeki konferansta, Kısakürek'in dünyada çok önemli yazarlardan biri olduğunu dile getirdi.

Necip Fazıl Kısakürek'in 1943 yılında Büyük Doğu dergisini çıkarmasının öneminin o gün çok iyi algılanamadığını ifade eden Güçlü, "Olaylar geliştikten sonra baktığımızda meğerse 1943'te Türkiye'nin semasında bir büyük yıldız parlamıştır. Sadece parlayıp geçmemiş, aydınlığını giderek artırmış, herkesin görmesine imkan verecek kadar güçlenmiştir" şeklinde konuştu.

Büyük Doğu dergisinin, düşünce hayatımızda bir dönüşümün başlangıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güçlü, şunları kaydetti:

"Büyük Doğu, Üstad'ın dava şuuruyla yetiştirmek istediği gençlere verilmek istenen mesajında en etkili araçtır. Üstad'ın, özellikle gençler için verdiği emek o kadar önemli sonuçlar verdi ki onun düşüncesi etrafında halkalanan gençler Anadolu'da yeni halkalar oluşturdular. Bu insanlarla beraber ekonomik ve sosyal hayatta bir gelişme ortaya çıktı. Bugün Türk toplum hayatında çok derin değişmeler meydana geldi ve bunun sonucu olarak siyaset de bundan etkilendi. Necip Fazıl'ın 40 yıl emek verdiği insanlar, bugün Türkiye'yi değiştirdiler. Bu nedenle Necip Fazıl, başarıya ulaşmış bir düşünce adamıdır ve Büyük Doğu bu mücadelenin adıdır."

Güçlü, 1950'nin sonlarında İzmir Kongresi'nde dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in bir konuşma yaptığını vurgulayarak, Necip Fazıl'ın bu konuşmayı; "Hiroşima'yı göklere uçuran atom bombası kuvvetinde ve Tanzimat'tan beri milletin kolladığı, beklediği ses" diye tanımladığını anımsattı.

-"Eski Roma'nın cenazelerindeki sahte ağlayıcılar gibi para almadım"-

Necip Fazıl'ın bu sözlerinden sonra Menderes ile Kısakürek arasında bir sevgi bağı oluştuğunu, Menderesin Necip Fazıl'a destek vermeye karar verdiğini anlatan Sami Güçlü, şöyle devam etti:

"Bunun yanında Kısakürek, partideki hiziplerle yeterince müdahale etmemesi gibi gerekçelerle, Menderes'in bir çok yönünü eleştiriyordu. Bunu da mutlaka bilmek lazım. Hatta Menderes'in talimatıyla derginin bazı sayıları kapandı. Öte yandan, yine Menderes'in desteğiyle, maddi para yardımıyla, bir kısım hukuki desteklerle Büyük Doğu'yu uzun bir süre günlük olarak çıkarma imkanı buldu. Menderes, 27 Mayıs'ta örtülü ödenekten yargılanırken, tanık olarak Necip Fazıl dinlenmiştir. Örtülü ödenek kayıtlarında Büyük Doğu için Necip Fazıl'a para ödendiği yazılır. Mahkeme Başkanı Salim Başol, Kısakürek'e; 'Örtülü ödenekten muazzam yardım yapılmış, hangi hizmet mukabili aldınız-' der. Necip Fazıl da 'Evet, ben örtülü ödenekten para aldım. Ancak, methiyeciler ya da eski Roma'nın cenazelerindeki sahte ağlayıcılar gibi para almadım. Ben hükümeti alkışlamak için almadım. Ne aldığımdan ziyade neden aldığım önemlidir' demiştir. İşte Kısakürek, 'vicdan kiracısı' olarak para almadığını, hükümeti alkışlamak için para almadığı söylemek istiyor. Kısakürek, 1943'ten 1960'a kadar taştan taşa vurulan, zindandan zindana süründürülen, mukaddesatçı, milliyetçi, Anadolucu, ahlakçı bir idealin himayesi yolunda para aldığını, bu paranın fikir karşılığı olduğunu ifade etmek istiyor. Öz güveni görüyor musunuz- İşte aslında inancımızın bizlere yüklediği doğru sözlülük işte budur."

Programın sonunda Güçlü'ye, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş tarafından, günün anısına plaket verildi.

Konferansa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Muhammed Boztepe

Yayıncı: Murat Aslan
Kaynak: AA