İsadek İzleme Komitesi 29. Toplantısı Yarın Ankara’da Gerçekleştirilecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanı olduğu, İSEDAK’ın 29. İzleme Komitesi Toplantısı yarın Ankara'da başlayacak.

Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlık ettiği İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 29. İzleme Komitesi Toplantısı, 14-15 Mayıs günlerinde Ankara Shreton Otel’de gerçekleştirilecek. İzleme Komitesi her yıl ilkbahar aylarında yaptığı toplantılarda, İSEDAK'ın gündeminde bulunan program ve projelerin uygulama durumunu gözden geçiriyor ve bir sonraki İSEDAK toplantısının gündem taslağını oluşturuyor. Bu kapsamda 29. İSEDAK İzleme Komitesi, İSEDAK’ın işbirliği alanlarındaki son gelişmeleri ele alacak ve 29. İSEDAK Bakanlar Toplantısı’nın taslak gündemini hazırlayacak.

İSEDAK’ın sekreterya hizmetlerini yürüten Kalkınma Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre 29. İSEDAK İzleme Komitesi Toplantısı’na daimi başkan Türkiye’nin yanında Suudi Arabistan, Filistin, Mısır, Katar, Mali ve Kazakistan ile Pakistan, Kuveyt, İran ve Kamerun katılacak. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı kuruluşların da toplantıya iştirak etmeleri bekleniyor. Toplantının ilk günü saat 09.00’da başlayacak açılış oturumuna, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlık etmesi öngörülüyor. Toplantının ilk günü gündemdeki konular ele alınacak. İkinci gününde ise saat 14.00’da kapanış oturumu gerçekleştirilecek.

İSEDAK STRATEJİSİ UYGULAMA SAFHASINA GEÇTİ

Yapılan açıklamaya göre 14-15 Ağustos 2012 tarihlerinde Mekke-i Mükerreme’de düzenlenen 4. Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı tarafından kabul edilen ve resmi lansmanı 28. İSEDAK toplantısında yapılan ‘İSEDAK Stratejisi’ operasyonel hale geldi. Stratejinin uygulama araçlarından birisi olan Çalışma Grupları toplandı. Bu kapsamda, Ulaştırma Çalışma Grubu 1. Toplantısı ‘Ulaştırma Altyapısı Finansman Modaliteleri: İİT Üyesi Devletlerde Kamu Özel Sektör Ortaklıkları’ temasıyla 28 Mart‘ta Ankara’da gerçekleştirildi.

Turizm Çalışma Grubu 1. Toplantısı da ‘Sürdürülebilir Turizm Gelişiminde Yeni Bir Trend: İSEDAK Bölgesi'nde Toplum Temelli Turizm’ konusu ile 25 Nisan’ da Ankara'da gerçekleştirildi.

Ticaret, Tarım ve Yoksulluğun Azaltılması Çalışma Grubu Toplantıları ise bu yılın Haziran ayında gerçekleştirilecek.

İSEDAK PROJELERİNİN FİNANSMANINA DÖNÜK PROJE ÇAĞRISINA EYLÜL 2013’TE ÇIKILIYOR

İSEDAK Stratejisinin öngördüğü ikinci mekanizma ise proje finansman mekanizması. Bu mekanizma ile stratejinin hedeflerine uygun, kurumsal ve idari kapasiteyi güçlendirecek ve çok taraflı işbirliğini teşvik edecek projeler finanse edilecek. İSEDAK Koordinasyon Bürosu, Eylül ayında proje çağrısına çıkacak. Üye ülkeler ve ilgili İİT kuruluşlarından İslam coğrafyasında işbirliğini kuvvetlendirecek proje önerilerini bu çağrı kapsamında İSEDAK Koordinasyon Ofisine sunmaları bekleniyor. İSEDAK İzleme Komitesi İSEDAK stratejisi ve stratejinin uygulanmasına dönük faaliyetler ve hazırlıklar konusunda bilgilendirilecek.

İSLAM ÜLKELERİ STANDARDİZASYON VE METROLOJİ ENSTİTÜSÜ KURUMSALLAŞIYOR

Uzun yıllar süren çabalar sonucunda 2010 yılında kurulan İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) üye ülke sayısı Nisan 2013 itibariyle 23’e ulaştı. SMIIC İSEDAK bölgesinde standartların uyumlaştırılması ve ortak standartların geliştirilmesiyle bölge içi ticaretin artması açısından kritik bir role sahip. SMIIC kurumsallaşma yönünde her geçen gün yeni adımlar atıyor. SMIIC’in ticaret ile ilgili faaliyetleri hakkında 29. İSEDAK İzleme Komitesi bilgilendirilecek.

TERCİHLİ TİCARET SİSTEMİ OPERASYONEL HALE GELİYOR

İİT içi ticareti geliştirmede en önemli araçlardan birisi olan İslam İşbirliği Teşkilatı Tercihli Ticaret Sistemi’nin (TPS-OIC) operasyonel hale gelmesi için her 3 anlaşmayı da imzalayan 10 devletin taviz listelerini sunmaları gerekiyor. Halihazırda TPS-OIC anlaşmalarının imza ve onay sürecini tamamlayan ülkelerden 9’u taviz listelerini sunmuş bulunuyor. Anlaşmaya taraf devletlerin ticaretlerinde önemli artışlar sağlayacağına inanılan bu projenin hayata geçmesi için onaycı bir ülkenin daha taviz listesini iletmesi gerekiyor. Sistemin bu yıl içerisinde işlerlik kazanması bekleniyor. Sistemin fiili işlerlik kazanmasına dönük çalışmalar İSEDAK İzleme Komitesi tarafından değerlendirilecek.

STANDARD & POORS İİT/İSEDAK ENDEKSİ OPERASYONEL HALE GELİYOR

İİT Borsalar Forumu’nun yoğun çabaları sonucu oluşturulan Standard & Poors İİT/İSEDAK Endeksi’nin resmi lansmanı 8-11 Ekim 2012 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 28. İSEDAK Toplantısında yapılmıştı. 19 İİT üyesi ülkeden 50 önde gelen firmanın performansını ölçmek üzere tasarlanan Endeks, dünya çapında İslami finansal enstrümanlara yönelik artan talebin karşılanmasına katkı sağlayacak. Endeksin İslami ürünlere talebi arttırması ve bu ülkelerden dünya çapında markaların çıkmasına katkıda bulunması bekleniyor. Endeksin fiili olarak alım satıma konu olabilmesi için yapılan çalışmalar hakkında İSEDAK İzleme Komitesi bilgilendirilecek.
Kaynak: İHA