En Fazla Yaş Sebze Meyve İhracatı Almanya’ya Yapıldı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 2012 yılında başarılı bir çalışma yılını geride bıraktıklarını belirtti.

En Fazla Yaş Sebze Meyve İhracatı Almanya’ya Yapıldı
Ege Yaş Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Meyve sebze ve mamullerinde Türkiye genelinde 2012 yılında en fazla ihracatın Almanya’ya gerçekleştirildiğini görüyoruz. Almanya’yı sırasıyla Irak, Hollanda ve Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, İtalya izliyor. Bunun yanısıra, 2011’de 82 milyon dolar olarak Hollanda’ya gerçekleştirilen ihracat 2012’de yüzde 41 oranında artarak 115.525 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 2012’de gözle görülür bir artış yaşadıklarına dikkat çeken Türkmenoğlu, “Birliğimiz kayıtlarında görülen taze meyve sebze ve mamulleri ihracatına baktığımızda taze meyve sebze mamulleri ihracatının 2011’e göre yüzde 11’lik artışla 2012 yılında 632 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Ülkelere göre taze meyve sebze ve mamulleri ihracatını incelediğimizde taze meyve sebzede Birliğimiz kanalı ile en fazla Almanya, Rusya Federasyonu, İtalya, Ukrayna ve Bulgaristan’a; meyve sebze mamullerinde ise en fazla Almanya, A.B.D., Hollanda, Birleşik Krallık ve İtalya’ya ihracatın gerçekleştiği anlaşılıyor. 2011 yılında Almanya’ya gerçekleştirdiğimiz 47 milyon 834 bin dolarlık yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 38’lik artışla 66 milyon 145 bin dolara ulaştı” şeklinde konuştu.

Ekim ayı itibariyle narenciye tanıtım faaliyetlerinin de artacağına işaret eden Türkmenoğlu, narenciye tanıtımına yönelik filmlerin belli yerlerde gösterileceğini, fuarlarda, televizyon programlarında da bu faaliyetlere yönelik reklamlar yapılacağını belirtti.

Bunun yanı sıra katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedeflediklerini, bu amaçla tarımsal ürün izlenebilirliği sistemi projesi üzerinde de titizlikle durduklarını kaydetti.

Kaynak: İHA