Yeni Zelanda Savunma Başkanı Coleman Açıklaması

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, "Muharebe alanında düşmanlar arasında birbirlerine duyulan derin saygıyla başlayan bu olgu, Yeni Zelanda ve Türkiye arasındaki sıcak ilişkiye yol açmıştır" dedi.

Coleman, Çanakkale Kara Savaşları'nın 98. yıl dönümü anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda yapılan "Şafak Ayini"nde yaptığı konuşmasında, Yeni Zelandalılar için Gelibolu Yarımadası'ndaki "Anzak Günü Şafağı"nda olmaktan daha dokunaklı ve geçmişe ait hatıraları bu denli çağrıştıran başka bir şeyin olmadığını söyledi.

Yeni Zelandalılar için Gelibolu Yarımadası'na ulusal karakterleri dahilinde çok değer verdikleri, buranın tüm nitelikleri özümleyen ve ortaya çıkartan bir yer olduğuna işaret eden Coleman, "Gelibolu Yarımadası'nın kutsal toprağında Yeni Zelanda halkı ve devleti adına konuşma yapmak büyük bir onur ve sorumluluktur" dedi.

Coleman, 98 yıl önce 25 Nisan şafağında Avustralya ve Yeni Zelanda ordu birliklerine mensup askerlerin burada karaya çıktığını, çıkartmanın 8 ay süresince devam eden şiddetli ve trajik bir harekatın başlangıcını işaret ettiğini belirterek, "Gelibolu'da savaşan her iki tarafa mensup askerler muazzam zorluklar ve süreklilik arz eden ölümcül bir güç karşısında olağanüstü bir cesaret ve yüreklilik örneği sergilemiştir. Anzaklar inatçı biçimde 8 ay yarımadada kalmış ve çok kötü bir bedel ödemişlerdi" diye konuştu.

Yeni Zelanda'da her şehir ve kasabada bulunan anıtların üzerine kazınmış uzun isim listelerinin büyük savaşın toplumlarında açtığı derin yaralara tanıklık ettiğini anlatan Coleman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genel olarak Gelibolu seferinin insani maliyeti sarsıcıydı. 8 ay süresince tüm uluslardan yarım milyon insan yaralanmış, 130 bin kişi ölmüştür. Burada Anzak ve Türk kardeşleri ile beraber, her iki tarafta da cesurca savaşmış, birçok ülkeden gelmiş askerleri anıyoruz. Yeni Zelanda için Gelibolu'da yaşanan olaylar bizim ulusal bilincimizin biçimlenmesinde muazzam bir etkiye sahip olmuştur. Avustralya ve Yeni Zelanda birliklerinin bu küçük yarımadaya onca mesafeden gelip, umutsuz bir biçimde tutunmaya çalışmış olması sebebiyle ülkelerimiz arasında derin ve zamana meydan okuyan bir dostluk kurulmuştur. Gelibolu'daki ortak deneyim bu ilişkinin temel taşı olarak kalmayı sonsuza kadar sürdürecektir."

Coleman, Gelibolu'daki savaşların ardından iki eski düşman arasında yakın bir dostluk oluştuğunu ifade ederek, "Muharebe alanında düşmanlar arasında birbirlerine duyulan derin saygıyla başlayan bu olgu, Yeni Zelanda ve Türkiye arasındaki sıcak ilişkiye yol açmıştır. Bugün iki ülke arasında var olan güçlü bağın merkezinde Mustafa Kemal Atatürk'ün dile getirdiği, bağışlama ve uzlaşmaya dair o ölümsüz sözleri durmaktadır. Devletim ve Yeni Zelanda halkı adına yıllardır gösterdikleri cana yakın misafirperverlikten ötürü Türk ev sahiplerimize en samimi teşekkürlerimi iletmek isterim" ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Bayer

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA