Besd-Bir Başkanı Koca: Tavuk Döner Fiyatlarını Yüksek Buluyorum

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, piyasada satılan tavuk döner fiyatlarının yüksek olduğunu belirtti.

Türkiye’de bu konuda yanlış bir imaj bulunduğunu ifade eden Koca, 3 liralık dönerin 1,5 liraya, hem de sağlıklı bir şekilde mal edildiğini ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile BESD-BİR tarafından düzenlenen ‘2. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’ Antalya’da devam ediyor. BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, tavuk etinin en önemli özelliğinin ucuz bir insan gıdası olduğunu belirtti.

Tavuk dönerin vatandaşlar tarafından sevilerek çok tüketildiğini dile getiren Koca, “Türkiye’de şu imaj var; bana soruyorlar, ‘Tavuk döner çok ucuza satılıyor. 3 liraya tavuk döner mi satılır’, ‘çok pahalı satıyorlar’ diyorum ben. Yani tam tersini söylüyorum. Çünkü maliyetini biliyorum, 1,5 liraya mal ediliyor. Bunu, üstüne basarak söylüyorum, sağlıklı üretiliyor.” ifadelerine yer verdi.
Tavuk dönerin kalitesine de değinen Koca, merdiven altında üretilen dönere dikkat edilmesi hususunda uyardı. Tavuğun iç organının dönere kesinlikle karıştırılmadığını ve karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Koca, tavuk döneri firmalara taze olarak göndermediklerini, dondurduktan sonra gönderdiklerini aktardı. Koça, buradaki amacın, tavuk etindeki bozulmayı azaltmak olduğunu sözlerine ekledi.
İHRACATTA HEDEF 925 TON
Türkiye’nin, beyaz et sektöründeki ihracat konusunda ciddi yol aldığını söyleyen Koca, şöyle dedi: “Dünyadaki ihracatla ilgili rakamlara baktığımızda Türkiye’nin ön sıralarda yer aldığını görüyoruz. Kanatlı et ihracatı 2001 yılında 24,417 ton, 2012’de ise 326,249 ton. 2025 yılında 924.835 ton ihracat yapmayı hedefliyoruz.”
Ülke ekonomisi ve insanlar için çok değerli olan piliç eti sektörünün son dönemde baltalanmaya çalışıldığını savunan Dr. Koca, “Duydukları, gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi çok üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Bu da sektöre ve dolayısıyla tüketicilere büyük zararlar veriyor. Bu kişiler 17 günde civciv çıktığını, tavuğun günde 2-3 defa yumurtladığını bilmiyorlar, GDO nedir bilmiyorlar, ortalığı karıştıracak kadar cahiller. Bunu anlayamadıkları için de bolca iftira atıyorlar. Tüketiciyi koruma adı altında kendi egolarını tatmin etmeye çalışanların yaptığını, ülke ekonomisine zarar verdiği için vatan hainliğiyle bir tutuyorum. Bu kişilerin vatan hainliği suçundan yargılanması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

MANGAL KEYFİNİN KURALLARI
Mangalın kurallarını anlatan bir kamu spotu hazırlandığını aktaran Dr. Koca, bu konuda yanlış bir inanç olduğunu söyledi.

Koca, mangal kurallarını şöyle anlattı: “Mangala başlamadan ellerinizi yıkayın, etleri taşırken soğukta muhafaza edin, çiğ etin değdiği bıçak ve doğrama tahtasını sebze doğrarken kullanmayın, kömürün iyice közlenmesini bekleyin, çift maşa kullanın; çiğ etin değdiği masayla pişmiş etlere dokunmayın, etleri çiğ bırakmadan iyice pişirin ama yakmayın. Şöyle bir inanç vardır ‘ben pişirdiğim zaman mikroplar yok olur’ ama elimizdeki ve çiğ ete değen maşadaki mikropları unutuyoruz. Hijyen, bu işin can damarıdır.”
“KUŞ GRİBİ GLOBAL OLMAKTAN ÇIKTI”
Dünyada ve Türkiye’de 2005 ve 2006’da yaşanan kuş gribi vakalarına ve Çin’de yaşanan son vakalara da değinen Koca, bunların bir anda nasıl kesildiğini iyi yorumlamanın gereğini vurguladı. Bu vakalara karşı kümeslerde biyo güvenlik önlemleri aldıklarını belirten Koca, “Ama kuş gribi o kadar abartıldığı kadar çok büyük sorunlar oluşturmadı. Türkiye’de 2005-2006’da birçok vaka yaşanırken, bir anda nasıl kesildiğini iyi yorumlamak lazım. Aşı firmaları, ülkeler üzerinde oynuyor. Domuz gribi bir anda dünyayı sardı, aşı firmaları işini bitirdi şimdi gündemden kalktı. Yani artık bu tür vakalar global bir sorun olmaktan çıktı.”