Dinçer: 'internet İşletmecilerine Potansiyel Suçlu Gözüyle Bakılmasın'

İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) ve Elektronikçiler Odası Başkanı Talat Dinçer, internetin günümüzün en hızlı iletişim aracı ve dünya çapında hızla büyüyen iletişim ağı olduğunu ifade ederek, "Bu sektörün işletmecileri ise bir çok sorunla karşı karşıya.

Dinçer: 'internet İşletmecilerine Potansiyel Suçlu Gözüyle Bakılmasın'
Kazanç yönünden küçük gelirler elde eden ancak ceza bakımından çok yüksek oranlar ödemeye mahkum edilen internet salonu işletmecilerine potansiyel suçlu gözüyle bakılmasın" dedi.

ESOB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İçel’de faaliyet gösteren internet salonu işletmecilerinin sorunları ve çözüm yolları düzenlenen toplantı ile masaya yatırıldı. İçel ESOB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Akdeniz Kaymakamı Zeki Arslan, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, İçel ESOB ve Elektronikçiler Odası Başkanı Talat Dinçer, Yenişehir ve Mezitli Kaymakamlığı Özel Kalem müdürleri, İçel Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube ekipleri ile internet salonu işletmecileri katıldı.

Toplantıda konuşan Dinçer, günümüz dünyasının en hızlı iletişim aracı olan internetin, dünya çapında yaygın olan ve hızla büyüyen bir iletişim ağı olduğunu belirterek, bu sektörün işletmecilerinin ise bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

İnternet salonu işletmecilerinin kazanç bakımından küçük gelirler elde eden ancak ceza bakımından çok yüksek oranlar ödemeye mahkum edilen sektör olduğunu savunan Dinçer, en büyük sıkıntının ise internet salonu işletmecilerine potansiyel suçlu gözüyle bakılması olduğuna dikkat çekti. İnternet üzerinden pornografi, ırkçılık ve şiddet içeren bağlantılara ulaşılmasına kendilerinin de karşı olduğunu kaydeden Dinçer, "Bunun için filtreleme sistemi uygulanıyor ancak işletme sahibinin bir anlık dikkatsizliğinden yararlanılarak bu tür sitelere ulaşıldığı testip ediliyor ama tüm fatura işletmeye kesiliyor. İnternetin uçsuz bucaksız olduğu unutulmamalı. Müşteri oturuyor, filtre sistemini kıran program indiriyor ve amacına ulaşıyor. Ama buradea fatura işletmeciye çıkıyor. Bu tür tespitlerde işletmeye 15 bin liraya kadar varan oranlarda cezalar kesiliyor. Fiyatların yerlerde süründüğü sektörde bu kadar yüksek oranda kesilen cezaları ödemeye hiçbir esnafımızın gücü yetmez” dedi.

İnternet salonlarına yapılan denetimlerde denetim ekiplerinin işletme sahibini potansiyel suçlu gözüyle gördüğünü ve ceza kesme amaçlı işlem yaptığını iddia eden Dinçer, "İnterneti kötü amaçlı kullanan kişilere her türlü yaptırım uygulansın. Buna tarafım. Ancak geçmişte birkaç kendini bilmezin yaptığı birkaç hata yüzünden tüm sektör çalışanlarına potansiyel suçlu gözüyle bakılmasın. Benim esnafım sabahın 6’sından gecenin yarısına kadar, rızkını temin etmek, ailesine helal lokma götürmek için çalışıyor ve devletine karşı her türlü yasal sorumluğunu yerine getiriyor. Denetim ekiplerimiz kontrollerini yaparken esnafımıza karşı daha duyarlı davranmaya davet ediyorum. Yine esnafımızda kontrol ekiplerine karşı aynı duyarlıkla yaklaşmalı. Karşılaştığımız sorunları empati yaparak çözüme kavuşturacağız. Siz internet işletmecileri konularınıza duyarlı olup sorunlarınıza sahip çıkıp bize aktaracaksınız. Bizler duyarlı davranacağız, sizden aldığımız sorunları ilgili makamlara iletip çözüme kavuşturacağız, çözemediklerimizi daha üst makamlara ileteceğiz. Ama kötü amaçlı kullanıcılara kapım kapalı. Onlar kapımızı çalmasın. İşini iyi niyetle yapan tüm esnafımıza ise kapımız sonuna kadar açık” diye konuştu.

Akdeniz Kaymakamı Zeki Arslan ile Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak’ta yaptıkları konuşmalarda, işyerlerinin kutsallığına değinerek, “Sizler evinizin ve ailenizin rızkını kazanmak için çalışıyorsunuz. Bizde kanunla bize verilen görevleri yerine getiriyoruz. Sizin ekmeğinizi temin ettiğiniz işyerlerinizin bazıları toplumumuzun çocuklarının zararına çalışıyorsa tabi ki bunu kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olmasını sağlamak ve bunu gözetmek bizim görevimiz. Biz herhangi bir işyeri sahibine ceza vermek veya ona acı çektirmek gibi bir düşüncemiz yok. Bizlerin istediği, işletmelerinizi kanun ve yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun olarak çalıştırmanız, yasak sitelerin önüne geçilmesi, sigara ve diğer maddelerin kullanımına izin verilmemesi ve küçük yaşta çocukların alınmaması. Bunları yerine getirenlere hiçbir yaptırım uygulamayız. Ancak Talat Başkanında değindiği gibi, hiçbir işletmeye potansiyel suçlu gözüyle bakılmaması gerekli. Denetim ekipleri kontrollerini yaparken, esnafımıza karşı hal ve hareketlerine daha dikkat etmeli, taciz yolunu seçmemeli” şeklinde konuştular.
Kaynak: İHA