Deri Sektöründe Fuar Krizi

Deri sektöründe ikinci bir fuar oluşturulması krize neden oldu.

Deri Sektöründe Fuar Krizi
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), sektöre mal olmuş fuarların alternatiflerine izin verirken sivil toplum örgütlerinden görüş almalı.” dedi.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) ve Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) ortaklığında 7 senedir İstanbul Deri Fuarı (İDF) tertip ediliyorken; Artı Fuarcılık ile CNR Holding bünyesinde bulunan Pozitif Fuarcılık’ın ‘FURIST’ adlı yeni bir fuar oluşturması tepkiye neden oldu.

FURIST’in 17-19 Nisan 2014 tarihleri arasında CNREXPO’da Ayakkabı Moda Fuarı AYMOD ile aynı zamanda yapılması planlanıyor.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç, tüm dünya tarafından bilinen İDF’nun sektör için yeterli olduğunu ve çok önemli bir görevi yerine getirdiğini vurguladı. Dinç, “Dünyanın en büyük fuar organizasyon şirketi UBM, İDF’ye ortak olmak için fuar yönetimiyle prensipte anlaşmaya vardı. Bu fuarın gücünü ortaya koyuyor. CNR bunu duymuş ve satışı engellemek için atak yapıyor.” ifadelerini kullandı.

CNR’nin Artı Fuarcılık ile sektörden firma almaya çalıştığını savunan Dinç, “CNR Yönetimi daha önce bizden defalarca görüşme talep etti, biz de ‘Oturmuş bir düzenimiz var’ yanıtını verdik.” dedi.

“SEKTÖRÜMÜZ İÇİN İKİNCİ BİR FUAR OLUŞTURULMASINA İMKÂN YOK”
2013’te 7’ncisi tertip edilen, 351 firmanın katıldığı İDF’ye toplam 11 bin 480 profesyonelin geldiğini aktaran Dinç, şunları kaydetti:
“İDF tüm sektör mensuplarımız tarafından kabul görmesine rağmen son günlerde ülkemizde ikinci bir sektör fuarının oluşturulması için araştırma faaliyetlerinin yapıldığı duyumu alınmaktadır. Sektörümüz için uluslararası alanda ikinci bir fuarın oluşturulmasına imkân bulunmadığını takdir edersiniz. TOBB, sektöre mal olmuş fuarların alternatiflerine izin verirken sivil toplum örgütlerinden görüş almalı. Deride ikinci bir fuar oluşturulurken sektör temsilcileri ile kapsamlı araştırmalar yapılması ve bu araştırma sonuçlarına göre karar verilmesi gerekir. Derneğimizin ve diğer sektör kuruluşlarının dışında yapılacak bu tür çalışmalar, sektörümüze yarar değil zarar getirecektir. Kendi rekabetlerine sektörü kurban etmesinler.”

Sektörde tüm sivil toplum örgütlerinin fuarın bölünmesine karşı olduğunu dillendiren Dinç, etkinliği deri firmaları için facia olacağını belirtti.

İDF’yi planladıkları şekilde Ocak ayı içerisinde tertip edeceklerini sözlerine ekledi.

TÜYAP Tüm Fuarcılık İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın da İDF 2013’ün başarı ile tamamlandığına işaret etti. Gelecek sene yapılacak fuar için çalışmaların yapıldığına temas eden Yalçın, “Bu fuarda Artı Fuarcılık ile olan tüm ortaklık sonlandırılmıştır. TÜYAP Avrasya’da ve uluslararası platformda İDF fuar tanıtım faaliyetlerine odaklanacaktır.” açıklamalarında bulundu.