Genç Piyanistler 2. Rahmaninov Yarışmasında Ödüllerini Aldı

Klasik müziğin önemli isimlerinden Rus piyanist Sergey Rahmaninov adına bu yıl düzenlenen ikinci yarışmada dereceye giren gençler ödüllendirildi.

Ödül töreni, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Türk Rus Kültür Vakfı ve Rusya İstanbul Başkonsolosluğu'nun katkılarıyla İstanbul’da yapıldı.20. yüzyılın en önemli piyanist ve bestecilerinden Sergey Rahmaninov adına İstanbul'da bu yıl ikincisi düzenlenen piyona yarışmasının kazanları belli oldu. Yüksek standartlarda değerlendirmede bulunan jüri üyeleri oybirliğiyle birinciliğe kimseyi seçmedi. Yarışmacılardan Yağmur Atasoy ve Tutu Aydınoğlu teşekkür belgesi alırken, Ceren Su Şahin üçüncü, Kadir Cem Arıkan 2. oldu. Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nun tarihi binasında düzenlenen törene Rusya İstanbul Başkonsolosu Alexey Yerhov, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Demircan, Türk Rus Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Fatih Baltacı, öğretim görevlileri ve çok sayıda sanat dünyasından misafirler katıldı.

Rusya İstanbul Başkonsolosu Alexey Yerhov, iki yıl önce 1. Rahmaninov yarışmasının ödül törenini aynı binada yaptıklarını hatırlattı. Yerhov, “Bügün, Rahamaninov’un 140. doğum yıldönümü ve biz ikinci yarışmamızı düzenliyoruz. Bu yarışma artık sadece bir gelenek değil tarih olmaya başladı.

Bu tarihi binada bugün tarih yazılıyor. Tarih bizim gözü önümüzde bizim elerimizle yapılıyor.” diye konuştu.

TAKSİM’DE TÜRK-RUS KÜLTÜR MERKEZİ AÇILACAK

Konuşmasını yapmak için sahneye davet edilen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Demircan ise 15 Nisan’da Türk-Rus Kültür Merkezi’nin açılacağını müjdeledi. Beyoğlu'nun kültür ve sanatın merkezi olduğunu söyleyen Demircan, “Fransız, İtalyan kültür merkezleri hepsi buradaydı bir tek Türk-Rus kültür merkezi yoktu. Bu yarışmanın gerçek habercisi İmam Adnan sokakta Türk –Rus Kültür Merkezi’nin açılışının arifesindeyiz.” diye konuştu.

Çok heyecanlı olduğunu belirten Demircan, “Açılışı da İstiklal Caddesi’nde güzel bir şekilde yapılacak. Artık İmam Adnan Sokak Türk-Rus Kültür Merkezi ile anılacak bunun gururu ve onurunu yaşıyoruz.” dedi.

RAHMANİNOV YARIŞMASI ULUSLARARASI DÜZEYDE YAPILACAK

Davetlileri selamlayan Türk Rus Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Fatih Baltacı ise 2015 yılında yapılacak 3. Rahamaninov yarışmasının uluslararası düzeyde yapılacağını açıkladı.

Baltacı, Türkiye –Rusya arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmek ve Rahmaninov’u Türk halkına ve gençlerine tanıtmak için bu yarışmayı iki yılda bir düzenleyeceklerini ifade etti.

Baltacı, “Bu anlamda Rahmaninov yarışması Türk – Rus diyalogunda yeni bir sayfa açmıştır. Dostane ilişkilerimizin evrensel dile sahip olan müzikle harmanlanıp daha da geliştiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

İSTANBUL, RAHMANİNOV YARIŞMASI YAPILAN ÜÇÜNCÜ ŞEHİR

Yarışmada kazananları açıklamak için sahneye çıkan jüri üyelerinden Rusya Halk Sanatçısı Makhail Voskresensky, “Rahmaninov yarışması kendisinin doğum günde düzenleniyor ve bu tarihi binada yapılıyor olmasından dolayı çok mutluyum.” diye konuştu.

Voskresensky, “Rahmaninov yarışması sadece Moskova ve Los Angeles kentinde yapılıyordu ama şimdi İstanbul’da yarışmanın yapıldığı üçüncü şehir oldu. Türkiye’nin kültür alanı için çok önemli bir gelişmedir.” dedi.

Konuşmaların ardından dereceye giren yarışmacılar sahneye davet edilerek ödülleri verildi.

Yarışmada üçüncü olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 2. sınıf öğrencisi Ceren Su Şahin piyano’ya 4 yaşında başladığını söyledi.

Yarışmaya okulda gördüğü afişler sayesinde katıldığını belirten Şahin, “Benim için faydalı olabilecek olan eserleri çıkartma fırsatı oldu. Yarışma psikolojisiyle daha iyi hazırlanıyor insan. Bazı eserleri geçen seneden beri çalıyordum ama bazılarını iki ayda çıkarttım.” ifadelerini kullandı. Şahin, çok değerli jüri üyelerinin önünde piyano çalmanın kendisi için iyi bir deneyim olduğunu söyledi.

Yarışmada teşekkür belgesi alan Bakü doğumlu İstanbul Üniversitesi öğrencisi Tutu Aydınoğlu yarışma ilanlarını tesadüfen gördüğünü ve elinde hazır bulunan çalışmalarla yarışmaya katıldığını dile getirdi. Piyanoya çok küçük yaşta başladığını anlatan Aydınoğlu, “O dönemler klasik müziğe ülkemizde ilgi yoğundu 6-7 yaş çalışma zamanı başlıyordu. Yaz kış ve hafta Sonu çalışmalarıyla bir hayat geçirdim.” dedi.

Ödül töreni, dereceye giren yarışmacıların piyano çalması ve ardından düzenlenen kokteyl ile devam etti.1 Nisan 1873'te Rusya'nın Novgorod şehrinde doğan Sergey Vasilyeviç Rahmaninov, 1918'de vatandaşlığa geçtiği ABD'de 28 Mart 1943'te hayatını kaybetti. Rahmaninov, Rus romantizminin Son büyük bestecisi unvanını taşıyor .