Bu Yıl 1 Milyon 300 Bin Fidan Daha Dikilecek

Kırşehir'de, bozkırın yeşillendirilmesi amacıyla yürütülen ağaçlandırma seferberliği kapsamında, geçen yıl 2 milyon 428 bin fidan toprakla buluşturuldu, bu yıl da 1 milyon 300 bin fidan daha dikilecek.

Kırşehir Orman İşletme Müdürü Yaşar Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde orman alanlarının genişletilmesi ve fidan dikimine büyük önem verdiklerini söyledi.

Yetiştirildikten sonra dağlarda çalışmaya başlayan çok sayıda işçinin sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde günde yaklaşık 25 bin fidan diktiğini anlatan Duman, şöyle devam etti:

''Orman İşletme Müdürlüğü olarak en yoğun dikimimizi 2012 yılının sonbahar mevsiminde yaşadık. 2012 yılı ilkbahar mevsiminde 574 bin, sonbahar mevsiminde ise 1 milyon 854 bin fidan diktik. En güzel dikim mevsiminin sonbahar olması nedeniyle bu aylarda dikimlerimizi yoğunlaştırdık. Akpınar ilçesindeki Boyalıköy, Deveci, Pekmezci, Gölcük, Hacıhasanlı köyleri ile Yerköy arasındaki büyük alan, merkeze bağlı Karıncalı, Yeniyapan ve Güzler köylerinin kırsalı ağırlık verdiğimiz alanlar. Diğer ilçe ve beldelerimizde de fidan dikimi gerçekleştiriyoruz. Ücretsiz dağıttığımız fidanları da halkımız belirlenen alanlara dikiyor.''

İlkbahar mevsimindeki dikimler için bu yıl 300 bin fidanın ücretsiz olarak dağıtıldığını belirten Duman, şu bilgiyi verdi:

''2013 yılı ilkbahar dikimi için il merkezi, ilçeler, beldeler ve köylerimize 300 bine yakın fidanı ücretsiz olarak verdik. İl merkezine 87 bin, Kaman'da 80 bin, Boztepe'de 25 bin adet fidan dağıttık. Geri kalanını diğer yerlere ulaştırdık. 2013 yılı sonbaharında merkeze bağlı Güzler, Karıncalı, Boyalı ve Pekmezci köyleri kırsalına yaklaşık 1 milyon fidan dikeceğiz.''

-Fidan dikim mevsimi sonbahar-

Fidan dikimine en uygun mevsimin sonbahar olduğuna işaret eden Duman, ilkbahar mevsiminde de fidan dikimi yapılabildiğini, ancak bu mevsimde dikilecek fidanların ''tüplü fidan'' olması gerektiğini vurguladı.

Dikilen fidanın tutmasının, türü ve cinsine göre de değiştiğini aktaran Duman, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:

''Vatandaşlardan isteğimiz sonbaharda fidan dikmesi. İlkbaharda dikmek istiyorsa tomurcuğu iyi takip etmeleri gerekir. Tomurcuk patlamaya başladığında dikim sıkıntılı olur. İlkbaharda mart ayının 15'ine ya da sonuna kadar fidan dikimi yapılabilir. Ama nisan ayında havalar birdenbire ısınırsa tomurcuk da patlarsa sıkıntı yaşanır. İlkbaharda tüplü dikilirse çok sıkıntı yaşanmaz. Bizim dağıttığımız fidanların tamamı tüplü fidanlar. Tüplü fidandan kastımız, 18-30 santimetre poşetler içerisinde topraklı 2 yaşında fidan. Bu şekilde fidan dikilirse ilkbaharda sıkıntı olmaz. Özellikle çıplak köklü fidanlar sonbaharda dikildiğinde üzerine de kar yağdığında baharla birlikte fidan uyanırken suyunu doya doya alır.''

Genelde Türkiye'de ve Kırşehir'de yanlış bir anlayış olduğuna dikkati çeken Duman, ''Mart ayı geldiğinde, doğanın canlanmasıyla insanlarda bir fidan dikme, ağaç dikme aşkı kabarıyor. Bu anlamda işletme müdürlüğümüze müthiş bir talep oluyor. Oysa dikimde sonbahar daha verimlidir. Dikimdeki en önemli özellik, iyi bir fidan olması, uykuda olması, toprağın tavda olması ve mümkünse sonbaharda dikilmesidir. İlkbaharda dikilecek ise tüplü fidan uyanmadan dikilmesi iyi olur'' diye konuştu.

Duman, fidan dikimi konusunda teknik destek isteyen tüm kişi ve kurumlara yardımcı olduklarına işaret ederek, fidan seçimi, çukur açılması, fidan dikimi, çukurun kapatılması ve tüplü fidanların poşetlerinin nasıl kesileceği konularında uygulamalı eğitim verdiklerini de kaydetti.

Muhabir: Abdullah Yıldız
Kaynak: AA