63 Milyon Kişi, Çinli Profesörün Blogundan Türkiye’yi İzledi

“Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel” projesi kapsamında nisanın ilk haftası Türkiye’ye gelen Çinli ünlü Ortadoğu uzmanı Prof. Tang Shizeng, Türkiye’yi daha yakından tanıma şansı buldu.

Tang, 63 milyon ziyaretçisi olan kişisel blogu üzerinden en sevdiği ülke “Türkiye”yi anlattı. Prof. Tang Shizeng, Çin’de 2013’ün Türk Kültür Yılı olması çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında Türkiye'yi ziyareti etti. 1961 Pekin doğumlu Tang Shizeng, uluslararası politika profesörü bir ortadoğu uzmanı. Çin’in en önde gelen üniversitelerinde öğretmenlik yaptıktan sonra dünyadaki savaşlar ve değişimlerin kitaplardan öğrenilemeyeceğine karar verir. Ortadoğuyu kendi gözleriyle müşahede etmek için savaş muhabirliğini seçen Tang, Şinhua haber ajansında 87’de başladığı kariyeri boyunca Körfez savaşından Arap Baharı’na kadar birçok ortadoğu ülkesini inceleme fırsatı buldu. İlk olarak 90’lı yıllarda geldiği Türkiye’yi, “100 Entelektüel” projesiyle daha yakından tanıma şansı bulan Tang, Türkiye hakkında bir de kitap yazmaya hazırlanıyor.

90 GÜNDE ÇİN’DEN ROMA’YA YOLCULUK VE ÖRNEK ÜLKE “TÜRKİYE”

Profesör Tang’ı popüler kılan kimsenin cesaret edemediği yerlere gitmesi. Körfez Savaşı’ndan bu yana Kaddafi, Hüsnü Mübarek, Yaser Arafat ve Saddam Hüseyin gibi ortadoğunun kilit liderleriyle görüşen savaş muhabirinin en ilginç anısı ise 2010 yılında ipek yolunun başlangıç yeri olan Çin’in Xian şehrinden Roma’ya kadar kendi aracıyla gitmiş olması. 3 ayda tamamladığı yolculuk sürecinde en çok Türkiye’den etkilenmiş. Nedenini ise şöyle açıklıyor; “Sanırım Ramazan Bayramı’ydı. Trabzon’dan İstanbul’a giderken otoyolların ücretsiz olduğunu fark ettim. Bu hadiseyi ilgili makamlara rapor olarak yazdım ve 2013 yılı Bahar Bayramı’nda Çin’de tüm otoyolların ücretsiz geçişine vesile oldum. Çok mutluyum. Karşılıklı öğreneceğimiz çok şey var.” Yıl sonuna kadar sürecek olan projeyle, Çin’in dünyaca ünlü entelektüellerine Türkiye tanıtılarak, yazar ve düşünürlerle söyleşiler gerçekleştirilecek. Yine bu yıla özel olarak, Çin’in dünyaca ünlü metropolü Şanghay’da 6-8 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenecek “Türk Kültürü ve Yemekleri Festivaliyle” Türkiye’nin turistik ve tarihi mekanlarının yanında yöresel yemekleri de 8 bin metre karelik fuar alanında Çin halkının beğenisine sunulacak.