Uyurken bile “sürekli koşan” bir kalbi vardı

48 yaşındaki Orhan Yavuz’un kalbi, geçirdiği 2 ameliyat sonrası büyümeye başladı.

Uyurken bile “sürekli koşan” bir kalbi vardı
48 yaşındaki Orhan Yavuz 'un kalbi, geçirdiği 2 ameliyat sonrası büyümeye başladı. Ameliyatlarda kalp kapakçığında kaçak oluşan ve sağlığına üçüncü ameliyatla kavuşan Yavuz, “Sanki sürekli koşan bir kalbim vardı. Uyku bile uyuyamıyordum” diyor.

Emekli uzun yol şoförü Orhan Yavuz 2013 yılının ilk aylarında yaşadığı 2 kalp krizinin ardından 2 ameliyat geçirdi. Bu ameliyatlar Yavuz 'un kalp kapakçığında kaçak oluşmasına yol açmıştı. Kaçağa bağlı olarak kalbi büyüyen Yavuz, zor günler geçirdi. Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Tamer Bakalım ve Op. Dr. Ertuğrul Taşkaya tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile aort kapağı değiştirilen, aort damarı yenilenen ve mitral kapağı tamir edilerek sağlığına kavuşan Orhan Yavuz kendisine yeni bir hayat hediye edildiğini söyledi.

Çocukluğunda yakalandığı kalp kapakçığı romatizması yetişkinlik yaşlarında kalp kapakçığının değiştirilmesini gerekli kılan Orhan Yavuz 'un tansiyonu çok düşük seviyelerde seyrederken; yürümek, uyumak gibi en temel yaşam aktivitelerinde bile büyük zorluk yaşıyordu. Bu zorluklardan kurtulmak için 3. Kez ameliyat masasına yatması gerekti.

OP. BAKALIM: AMELİYATIN CİDDİ RİSKLERİ VARDI


Her ameliyatın hasta için risk anlamına geldiğini söyleyen Op. Dr. Tamer Bakalım; Orhan Yavuz 'un geçirdiği ameliyatın riskleri hakkında, “İlk ameliyatta kalbe ve kalpten çıkan bir atardamara ulaşmak çok kolayken, ikinci ameliyat ve sonrasında kalp ve kalbin çevresinde dokular yapışık olduğu için kalbi ayırmak zorlaşır; yaralanma, kanama gibi riskler oluşur” şeklinde konuştu.

Orhan Yavuz 'da kalp kapağının içerisinde ciddi bir kaçağın var olması ve bu durumun hastanın ömrünü kısaltacak olması nedeniyle kardiyolog ve kalp ve damar cerrahlarından oluşan konsey tarafından ameliyat kararı aldıklarını belirten Op. Dr. Bakalım ameliyat ile kapakçığı değiştirdiklerini, aynı ameliyatta kalpten çıkan atardamarı da yenilediklerini ve bir kapakçığı da tamir ettiklerini açıkladı.

YENİ BİR KALP İLE GELEN YENİ BİR HAYAT


Bu risklere rağmen başarılı geçen ameliyat sonrasında hızlı bir iyileşme gösteren Orhan Yavuz, 50. günde her istediğini yediğini ve en büyük zevki olan motosiklete binebildiğini ifade etti. Tansiyonunun hayatında ilk defa normal seviyelerde ölçüldüğünü ve yine hayatında ilk defa 9 saat süren deliksiz uyku uyuyabildiğini belirten Yavuz, kendisine yeni bir kalp ile birlikte yeni bir hayat armağan eden doktorlarına teşekkür etti.