CHP’den Dışişleri Bakanı İçin Gensoru Önergesi

CHP, Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi arasında imzalandığı belirtilen enerji anlaşması ile ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında gensoru açılmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ulusal basında bir süredir Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi ile Türkiye arasında imzalanan yeni petrol boru hattı anlaşması ve Türkiye üzerinden Irak merkezi hükümeti atlanarak yapılan petrol ihracatı ile ilgili haberlerin yer aldığını hatırlattı. Bu anlaşmaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın koordinasyonunda, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun birlikte yürüttükleri bir proje olduğunu kaydeden Çıray, “Ayrıca Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi ile gizli bir anlaşmanın yapıldığı da basına yansımıştır. Bu anlaşmanın ortaya çıkaracağı süreçlerin de Irak’ın ve Türkiye’nin bölünmesi ile birlikte Ortadoğu coğrafyasında yeni istikrarsızlıklara neden olabileceği aşikardır.” dedi.

Böyle bir anlaşmada Türkiye için varoluşsal bir boyutun söz konusu olduğunu kaydeden Çıray, “Sonuçta bazı şirketlere özel imtiyazla çıkar sağlamak için devletin olanakları seferber edilmiş; milli güvenliğimiz tehdit edecek, Irak’ın ve ülkemizin bölünmesine neden olacak açık ve gizli anlaşmalara imza atılmıştır.” ifadesini kullandı. Çıray, bu nedenlerle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında gensoru açılmasını teklif ettiklerini aktardı .