Heybeliada'da Yanan Ağaçların Yerine Yenileri Dikildi

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, geçen yıl yangında çok sayıda ağacın kül olduğu Heybeliada’da Ormancılık Haftası nedeniyle fidan dikti.

Heybeliada'da Yanan Ağaçların Yerine Yenileri Dikildi
Geçen yıl meydana gelen orman yangınında yok olan ağaçların yerine çok sayıda fidan dikildi. Heybeliada’da gerçekleşen fidan dikim törenine Adalar Kaymakamı Ahmet Arabacı, AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Deniz komutanları, Heybeliada Anadolu Lisesi ve Heybeliada İlköğretim Okulu öğrencileriyle vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasının ardından öğrencilerle beraber fidan diken ve Orman Müdürlüğüne yaptığı bu çalışmadan dolayı teşekkür eden Milletvekili Erol Kaya, “Bir yıl önce kaybettiğimiz bu alanda Orman Bölge Müdürlüğümüzün yaptığı bu çalışmayı tebrik ediyorum. İki açıdan kaybedilen alanı geri kazandırılmasından aynı zamanda hem kaymakamlığımızın hem de bölge müdürümüzün verdiği bu destekle öğrencilerimizin bu sürece katılması bence muhteşem bir şey. Çevre komisyonu olarak bu tür etkinliklere destek vermeye çalışıyoruz. Türkiye’nin kayıpları kazanması yetmiyor” diye konuştu.

"Artık daha fazla yeşile ihtiyacımız var" diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güzel bir Türkiye için şiddetle desteklenmesi lazım. Dün Nevruz'u kutladık, bugün Orman Günü'nü kutluyoruz. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 30’a yakını, neredeyse 3’te 1 ormanlık alanlarla kaplı. Bunun gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili yapılacak olan çalışmalar ülke adına sevindiricidir. Bütün gençlerimizi ve insanlığın Ormancılık Günü'nü kutluyorum.” Ardından söz alan İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere ise, “Burada çok güzel bir tablo var. Vekil, asker, öğrenci, vatandaş, kamu, belediye, herkes burada; yani burada bir mozaik var. Çalışanlar, sivil toplum örgütleri var. Sayın vekilim bu kadar yoğun programda bizi kırmayıp geldi. Şu anda çok güzel bir gün yaşıyoruz. Başta sayın vekilim olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Böcek üretim laboratuvarlarıyla ilgili de konuşan İstanbul Bölge Müdürü Mere, “Burada özelikle çam kese böceği tehlikesi var. Biz bu böcekleri yiyen böcek üretiyoruz. Eskiden kimyasal mücadele yapılıyordu. Kimyasal mücadele burada başka yararlı böcekleri de öldürüyordu. Bundan vazgeçtik. Bu böceği yiyen gladyatör böceklerini üretmeye başladık ve ormana salıyoruz. Bununla ilgili laboratuvarı da adalara kurduk. Yılda yaklaşık 15 bin 20 bin adet üretiyoruz ve bu ormana salıyoruz. Gerçekten son yıllarda ciddi azalma oldu. Zaten gladyatör böcek zararlıyı yiyor. Onunla birlikte toprağa gidiyor. Ve üremesine de devam ediyor. Sirkülasyon devam ediyor onu tekrardan üretmeye gerek kalmıyor” dedi.

Çam kese böceğinin orman yangınlarında daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken Mere, “Bu böcekleri bıraksanız orman yangınlarından daha tehlikeli olacak bir böcek. Biz böyle bir mücadeleyle ormanlarımızı bir nebze kurtarmış oluyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA