Demokratik Kongo’nun Terminatörü Teslim Oldu

Demokratik (Dr) Kongo’da hükümetle çatışan isyancıların liderlerinden Bosco Ntaganda, komşu ülke Ruanda’daki Amerika elçiliğine teslim oldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 2006 yılında tutuklama kararı çıkardığı "terminatör" lakablı Ntaganda’nın bir an önce Lahey’e gönderilmesini istedi. Dünyanın en çok kan döken isyancıları arasında gösterilen Ntaganda, yedi yıldır adaletten kaçıyordu. UCM tarafından küçük yaştaki çocukları zorla askere almak, cinayet, halkı terörize etmek, tecavüzü savaş silahı olarak kullanmak gibi ondan fazla suçla suçlanıyor.Demokratik Kongo hükümeti pazar günü yaptığı açıklamada, Tutsi kabilesinden olan Ntaganda’nın, M23 örgütünden bir grupla girdiği çatışmayı kaybettiğini ve Ruanda’ya kaçtığını açıklamıştı. 1973 yılında Ruanda’da doğan Terminatör, Tutsilere saldırdıktan sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kaçtı. İki ülkede de hem askerlik yapan hem de hükümete silah doğrultan Ntaganda, hükümet karşıtı faaliyetlerine 17 yaşında şu anda Ruanda’yı yöneten Ruanda Vatansever Cephesi’nde (RPF) başladı.

2008’de Kiwanji katliamının sorumlusu olan Terminatör, 2009’da general rütbesi ile Kongo ordusuna katıldı.

Geçen yıl ise yeni bir isyan başlatan Ntaganda, 800 bin kişinin evlerinden olmasından sorumlu tutuluyor. Ntaganda’nın ayrıca M23 örgütünün yöneticilerinden biri olduğu da biliniyor. Ntaganda’nın kan akıttığı Demokratik Kongo’nun doğusu 1994’ten beri çatışmalara sahne oluyor .