Libya’dan Umutlu Dönen Hürsiad, Ticaretin Gelişmesine Katkı Sağlayacak

Gaziantep Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (HÜRSİAD) farklı sektörlerden üyeleri, Libya’nın başkenti Trablus’a iş gezisi düzenledi.

Gezi sonrasında iki ülkenin ticaret hacminin geliştirilmesine yönelik çeşitli adımlar atıldı. Libya Türk İşadamları Derneği tarafından karşılanan heyet, sektörel sitelerde rehber eşliğinde piyasa hakkında geniş bilgi sahibi olma imkanı buldu. Muhtar Koleji’nde heyetin onuruna verilen yemekte de ikili iş görüşmeleri sürdürüldü. Heyet Libya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ile de görüştü. Aydın, Gaziantepli işadamlarını Libya ekonomisi hakkından bilgilendirdi. Libya’da istikrarın sağlanması gerektiğine dikkat çeken Aydın, ülkenin serbest piyasa ekonomisine geçmek istediğini vurguladı. Trablus Ticaret Müşaviri Yardımcısı Oğuzhan Kökosmanlı ise Türkiye’nin Libya’nın Tunus ve İtalya’dan sonra en çok alışveriş yaptığı üçüncü ülke olduğuna dikkat çekti. Bölgenin riskli olduğunu hatırlatan Kökosmanlı, “Bölgenin yatırım ve ticarette önü açık ve çok ciddi bir pazar olduğunu da unutmamak gerekir. Tüm yatırımcıyı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Resmi ziyaretler kapsamında Libya Ekonomi Bakanlığı Trablus Daire Başkanı Muhammed Ömer Alkaddar da heyet tarafından ziyaret edildi. Alkaddar da Türkiye’nin kardeş ülkeleri olduğunu kaydedip, “Şuan hızla alt yapımız tamamlanmakta. Ülkemiz özgürlüğüne kavuştu. Serbest piyasaya geçiş var. Gümrük vergilerimiz çok düşük. Burası çok açık bir pazar. Afrika’ya açılan kapı limanımız var ve Türkiye’ye çok yakınız. Savaştan sonra Trablus’ta 6 bin şirket kuruldu, Trablus Libya’nın yüzde 38’ini oluşturmakta. 7 milyonluk nüfusun yoğunluğu burasıdır. Ekonomide de Trablus Libya’nın yüzde 70’ini oluşturmakta. Günde Türkiye’den 3-4 gemi gelmekte ve haftalık 50 uçak seferi gerçekleşmekte. Türkiye’den çok şey öğreneceğiz Umarım bu gelip gitmeler artar.” diye konuştu.

HÜRSİAD Genel Sekreteri Orhan Özdülkar da Libya temaslarının başarılı geçtiğini kaydetti.

2 ülke arasındaki ticaret hacminin genişlemesi için çalışacaklarını da belirterek, bu noktada üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.