Çinliler Yeni Yıla "anadolu Ateşi''yle Merhaba Dedi

Çin ''yılan yılı''na ülke genelinde yapılan kutlamalar ve havai fişek gösterileriyle merhaba dedi. Çin Devlet Televizyonu CCTV'nin yeni yıl programında Anadolu Ateşi de bir gösteri sergiledi.

Ülkenin bir çok bölgesinde ''kötü ruhların bu gece kovulduğu'' düşüncesiyle çatapat ve havai fişek atıldı. Yüzyıllardan beri gelenek haline gelen bu uygulama konusunda sınırlamalar getirilse de Çin genelinde halk, evlerinin önünde ve mahallelerinde bu adeti sürdürdü.

Aileler, yeni yıl akşamı önce geleneksel bayram yemeğinde bir araya geldi, ardından sokaklara dökülerek sabahın erken saatlerine kadar çatapat attı.

Yeni yıl gecesi boyunca yoğun güvenlik önlemi dikkati çekerken, şehirler yoğun bir barut dumanı ve kokusuyla kaplandı.

-''Anadolu Ateşi''ni yüz milyonlarca kişi izledi-

Çin'in en önemli bayramı olarak nitelendirilen ve ay takvimine göre bahar bayramı olarak da adlandırılan yeni yıl gecesi gala programında Çin'in birçok ünlü sanatçısı ve gösteri topluluğu yer alırken, Anadolu Ateşi grubu da bir gösteri sergiledi.

Ülke genelinde tüm Çinlilerin aileleriyle geçirdiği gecede gala programı tüm kanallar tarafından ortak yayınla yayımlandı.

AA'ya telefonda açıklama yapan Anadolu Ateşi grubu yurtdışı ilişkiler sorumlusu Aniş Aslan CCTV'de yapılan gösterinin önceden planlandığını belirterek, uzun zamandır CCTV ile temas halinde olduklarını aktardı.

Aslan, Çin'de 2013 yılının Türk Kültür Yılı olduğunu hatırlatarak, bu anlamda da Çinlilerin böyle önemli bir günü için gösterinin hazırlanmasının önemine işaret etti.

CCTV'nin yeni yıl galasında 4 dakikalık canlı performans hazırlandığını belirten Aslan, gösterilerin önceden gönderildiğini ve CCTV'nin beğenmesinin ardından iki ayrı dansın sergilendiğini anlattı.

Aslan, "Oryantal ve Kafkas" danslarının önceden beğenildiğini belirterek, bu iki oyunu istenilen üzere düzenlediklerini, gösterinin de dansçıların selamıyla sona erdiğini söyledi.

Anadolu Ateşi grubu Pekin'de bulunduğu süre içerisinde Ulusal Büyük Tiyatro salonunda 4 ayrı gösteri yapacak.

Muhabir: Ali İhsan Çam

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA