Koruma Önlemleri, 'Kara Akbabalar'In Sayısını Çoğalttı

Bolu'nun Kıbrısçık ilçesinin dağlarının yüksek kesimlerinde yaşayan ve nesli tükenmekte olan Kara akbabaların (Aegypius monachus) sayısı alınan koruma önlemleriyle her geçen yıl artıyor.

Bolu Orman ve Su İşleri Müdürü Sezgin Akay, AA muhabirine, bölgede yaşaya Kara akbabaların dünyada nesli tükenmekte olan hayvan türleri içerisinde yer aldığını söyledi.

Kara akbabaların Türkiye'de özellikle, Kıbrısçık, Dörtdivan ve Kızılcahamam ilçelerini kapsayan bölgede yaşadığını belirten Akay, "Bu bölgede yoğun bir şekilde akbaba popülasyonuna rastlıyoruz. Burada 4 adet akbaba türü var. Bunlar, burada çok yoğun bir yaban hayvanı popülasyonu olması ve hem çoğalabilme hem de günlük yiyeceklerini bulabilecek bir ortam bulmasından dolayı rahatlıkla bu bölgede yaşayabiliyorlar" diye konuştu.

Akay, Kara akbabaların Mili Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olduklarını anlatarak, "Dünyada nesli tükenmekte olan hayvan türlerinden olduklarından dolayı bakanlık olarak bunların korunmasına ekstra bir önem veriyoruz. Bu yüzden bölgede yoğun bir koruma faaliyetimiz var" ifadesini kullandı.
- "Sürekli gözlem altında tutuyoruz"
Akbabaların bu bölgede rahatlıkla çoğalabilmelerinin sebebinin öncelikle koruma etkisi olduğunu vurgulayan Akay, "Arazi şartlarından dolayı bölgede bol miktarda yiyecek bulma imkanının olması da akbabaların burada yaşamasının bir sebebi. Ayrıca bölge çok engebeli, kayalıklı ve kanyonlara sahip bir bölge olduğundan dolayı buralarda kolaylıkla yuva yapıp yavrularını büyütebiliyorlar" şeklinde konuştu.

Akay, kaçak avcılara yönelik çalışmalar kapsamında bölgede çok sayıda gözlem noktası oluşturduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Kara akbabaları sürekli gözlem altında tutuyoruz. Bunun için belirli noktalarda gözlem yerleri yaptık. Buraları genellikle kendi koruma ekiplerimiz kullanıyorlar. Zaman zaman bu noktalardan, etraftaki yırtıcıların konumunu ve akbabaların durumunu gözlemliyoruz. 'Bölgeye bir sızma var mı, Kaçak avcılık faaliyeti var mı?' diye bu noktalardan rahatlıkla takip ve kontrol yapabiliyoruz."
Kaynak: AA