Feke'deki 'Direkli Mağara'Nın Doğa Turizmine Kazandırılması İsteği

Feke ilçesine bağlı Akkaya köyündeki "Direkli Mağara"nın doğa turizmine kazandırılması istendi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Ali Hatalmış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Feke ilçesine bağlı Akkaya köyünde Üsküyen tepesinin Göksu nehrine bakan yamacındaki mağarayı tanıtmak için 30 izci ile gezi düzenlediklerini belirtti.


Halk arasındaki "Direkli Mağara" olarak bilinen yerin son zamanlarda define avcıları ve çobanlar tarafından tahrip edildiğini ifade eden Hatalmış, mağaranın biran önce koruma altına alınarak tanıtılması ve doğa turizmine kazandırılması gerektiğini vurguladı.
Hatalmış, mağaranın define avcıları tarafından kazıldığını bildirerek, şunları kaydetti:
"Mağara içerisinde çukur kazılarak tahrip edilmiş. Definecileri bu mağaraya sürükleyenin ise okudukları bir kitaba dayandığını düşünüyoruz. İngilizce olan bu kitapta, Akdeniz korsanlarının ganimetlerini 'Direkli Mağara'da sakladıkları anlatılmaktadır. Definecilerin de bu hikayeden ilham alarak mağaraya geldikleri ve bu hazineyi aradıkları anlaşılmaktadır. Aradıklarını bulamadıklarından olsa gerek hızlarını alamayıp binlerce yılda oluşumlarını tamamlayan sarkıt ve dikitleri, halk ağzıyla direkleri tahrip ettikleri görülmektedir. Yine bu mağarayı çobanların ziyaret ettiği, kanun kaçaklarının sığındığı anlaşılmaktadır. Mağara içinde yakılan ateşler sebebiyle sarkıt ve dikitleri karartan kalın bir is tabakası oluşmuş olup keçi gübrelerine rastlanmaktadır. Mağara içinde yapılacak temizlik ve aydınlatma çalışmasıyla mağaranın doğa turizmine açılabileceğini düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bu doğal güzelliğe sahip çıkarak korunması için çağrıda bulunuyoruz. Bu mağara tahribat artmadan ilgili uzmanlarca incelenmeli ve biran önce doğa turizmine açılmalı."
Hatalmış, mağaranın taze ve yeni dikit oluşumumun devam ettiğini de bildirdi.
Kaynak: AA