‘Dinleme’ye MİT kökenli başkan

‘17 Aralık Operasyonu’ kapsamında bazı telefon görüşmelerinin kamuoyuna yansımasının ardından, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na Fidan’a yakın bir isim olan Ahmet Celalettin Çelik atandı

‘Dinleme’ye MİT kökenli başkan
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yolsuzluk soruşturması çerçevesinde yaptığı bazı telefon dinlemelerinin kayıtlarının kamuoyuna yansımasının ardından hükümet, dinlemeler konusundaki en kritik koltuğa sürpriz bir ismi atadı. İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasının hukuka uygun yapılmasını sağlamakla görevli olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) MİT kökenli Ahmet Cemalettin Çelik getirildi. Çelik'in, bir dönem cemaatin hedefinde olduğu belirtilen MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yakın bir isim olduğu iddia edildi. Çelik'in, aylardır vekaleten yönetilen kuruma operasyondan hemen sonra atanması dikkati çekti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na Çelik'in atanmasına ilişkin kararnamede, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzaları yer aldı. TİB'in kurucu başkanı Fethi Şimşek'in Ankara Başsavcılığı'na atanmasından bu yana, 1 yılı aşkın süredir TİB'in başında vekaleten Osman Nihat Şen bulunuyordu. Ahmet Cemalettin Çelik'in, açık bulunan 1'inci derece kadrolu ve +6400 ek göstergeli Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na atanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Perşembe günü imzalandı
Çelik'in yolsuzluk operasyonu çerçevesinde kayıt altına alınan bazı telefon dinlemelerinin kamuoyuna yansımasının ardından yapılması dikkat çekti. Çelik'in atama kararnamesi, 19 Aralık Perşembe günü imzalandı. Ancak dün Resmi Gazete'ye gönderilen kararname, dün yayımlandı.

Yeni başkan, Fidan'ın ekibinden
TİB'in başına getirilen Çelik'in, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yakın isimlerden biri olduğu belirtildi. Mülkiye yani Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Çelik, uzun yıllar Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nde uzman olarak çalıştı. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nde yöneticilik yapan Çelik, Fidan'ın müsteşar olmasından sonra MİT'e geçti. TİB'e, Başbakanlık ve MİT'e hâkim bürokrasi içinde yer alan bir ismin atanması dikkati çekti.
Geçen seneden beri MİT'te görev yapan Çelik'in TİB'e atanmasıyla, emniyetin bürokrasiye yönelik dinleme talepleri konusunda hükümetin önceden önlem almasının amaçlandığı öne sürülüyor.