Konya, Üzüm ve Pekmez Üretiminde De Adından Söz Ettirmek İstiyor

Hububat ambarı olarak nitelendirilen Konya'da, tarımsal üretimin çeşitlendirilmesine yönelik yürütülen çalışmalar sayesinde ayçiçeği ve mısırdan havuça, yem bitkilerinden, çilek, kiraz, elma ve üzüme kadar, özellikle tohumluk ürünlerin yetiştirilmesinde önemli ilerlemeler sağlandığı bildirildi. Konya, bağcılıkta üzüm ve pekmezde de adından söz ettirmek istiyor.


Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Konya'nın tarımda, hububat, protein, şeker, tohumluk ve yağ ambarlığına bir yenisini eklemek istediğini, bunun da bağcılıkla üzüm ve pekmez üretimi olduğunu söyledi.

Çiftçilerin bugüne kadar üretim tercihlerini genelde benzer ürünler üzerinde kullandığını ifade eden Baydar, "Konya Ovası'nde çiftçiler artık üzüm, kiraz, çilek, elma gibi ürünlere yönelerek üretim yelpazesini her geçen gün genişletiyor" dedi.

Baydar, Konya'nın, bugüne kadar "hububat ambarı" olarak nitelendirildiğini, tarımsal alandaki bu niteliklerinin gün geçtikçe daha da genişlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yapılan barajlar ve Bakanlığımızca yürütülen destekleme politikaları ile Konya'da artık sadece buğday, arpa, şeker pancarı değil akla gelebilecek her türlü ürün yetiştiriliyor. Konya, adeta dağından bal, ovasından yağ akar duruma geldi. Konyalıların tabiriyle bölge artık Çukurova görünümüne yani sarı renkten yeşil renge büründü bölge. Ayçicek ve mısır üretimi çok önemli ölçüde arttı. Bu, beraberinde Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlık üretimimize ciddi katkı sağladı. Konya Ovası, yağlık üretim anlamında Türkiye'de en fazla üretimini kümelendiği bir bölge haline geldi. Ovada ve dağlık alanda ayrı stratejiler yürütüyoruz. Bu kapsamda dar alanlardan yüksek getiri sağlayan üzüm, çilek, kiraz, elma gibi tarımsal üretimlerimiz de sürekli artmaktadır. Hadim ve Taşkent bölgemizdeki ihraç ürünü kirazların kalitesini tüm dünya duymaya başladı.

Yine bu bölgelerimizin üzümleri tüm Türkiye'de aranır hale geldi. Dağlık bölgelerde üretilen bal ve bölgenin üzümünden elde edilen pekmez de önemli gelir kaynaklarından olmaya başladı.

"

Dağlık alanlarda bağcılığı daha da geliştirmek istediklerini dile getiren Baydar, üretilen ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması konusunda da büyük aktörlerin devreye girmesini beklediklerini aktardı.

Kaynak: AA