Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 6. Dini Yayınlar Kongresi kapanışında sonuç bildirgesini okudu.

Cami mimarisi konusunun gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Görmez, "'Yeni cami mimarisi Diyanet İşleri Başkanlığı,Kültür ve Turizm Bakanlığı,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve üniversitelerimizin öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalarla yeniden sorgulanmalı ve dünyadaki örnekleri göz önünde bulundurarak yeniden tasarlanmalıdır" dedi.


Grand Cevahir Otel Kongre Merkezi'nde 3 gündür devam eden 6. Dini Yayınlar Kongresi sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Sonuç bildirgesini Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez okudu.

İslam sanat ve estetiğinden başlıca kaynağın Kur’an ve nebevi miras olduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Kur'an, ebedi bir mesaj olarak estetik ve sanat olgusuna ontolojik bir değer atfetmektedir. Kur’an’da yer alan hüsün, cemal, zinet, bedi, halk gibi kavramlar İslam’ın estetik ve güzellik algısının temellerini teşkil eder. Hz. Peygamber, sözlerinde ve davranışlarında estetiğe önem vermiştir. İlk Müslüman nesiller sanat ve estetiğin öncü adımlarını atmışlar, onları izleyen kuşaklar, sanat ve estetiğin şaheserleriyle adeta yeryüzünü donatmışlardır. Ancak modern zamanlarda Kur’an-ı Kerim ve nebevi öğreti estetik açıdan yeterince tahlil edilememiştir. Bu bakımdan Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin mesajları bu açıdan yeniden değerlendirilmelidir '' diye konuştu.

Kendi sinemamızda özgün bir dilin oluşturulması gerekliliğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,''Sinema, güncelin içinde kalarak ve deruni tecrübeden yararlanarak estetik bir dil ve imge oluşturabilir. Kimi örneklerde başarıyla gözlemlendiği gibi kendi sinemamız da özgün dilini oluşturmalıdır '' şeklinde konuştu.

Sonuç bildirgesinde cami mimarisi ile ilgili maddeyi de okuyan Görmez, "'Yeni cami mimarisi Diyanet İşleri Başkanlığı,Kültür ve Turizm Bakanlığı,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve üniversitelerimizin öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalarla yeniden sorgulanmalı ve dünyadaki örnekleri göz önünde bulundurarak yeniden tasarlanmalıdır. Bu hususta denetim vazifesi olan koruma kurullarında yeni bir yapılandırılmaya gidilmesi gerekmektedir '' ifadelerini kullandı.

Sonuç bildirgesinin ardından 6. Dini Yayınlar Kongresi, Kuran tilavetiyle sona erdi.
Kaynak: İHA