Chp Urla Belediye Başkan Aday Adayı Burak Oğuz Açıklaması

Geçtiğimiz yıl kabul edilen ve kamuoyunda Bütünşehir Yasası olarak bilinen kanunun, imar mevzuatıyla ilgili bölümünün Urlalı köylüleri tedirgin ettiğini belirten CHP Urla Belediyesi Başkan Aday Adayı Burak Oğuz, “Kanunun 3.'üncü maddesinde yer alan imar düzenlemesi, vatandaşı tedirgin ediyor.

Chp Urla Belediye Başkan Aday Adayı Burak Oğuz Açıklaması
Bu maddeye göre, köylünün ticari amacı olmayan ahır ya da damına bile imar mevzuatı getiriliyor. Üzerinden bir yıl geçmesine karşın, konuyla ilgili tek bir adım bile atılmaması vatandaşı ciddi şekilde rahatsız ediyor” dedi.


Yerel seçimler öncesi aday adaylığı çalışmalarını sürdüren ve bu kapsamda Urla'daki köy ve mahelle muhtarlarını ziyaret eden CHP Urla Belediyesi Başkan Aday Adayı Burak Oğuz, Bütünşehir Yasası olarak bilinen kanunun Urlalı köylüleri rahatsız ettiğini belirtti.

Oğuz, aradan bir yıl geçmesine karşın herhangi bir düzenleme yapılmadığını kaydederek, yasanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Beraberinde Bademler Köyü Muhtarı Mehmet Uysal, Demircili Köyü Muhtarı İbrahim Direk, Ovacık Muhtarı Veysel Erköse ve Yelaltı Mahalle Muhtarı Ender Kıpkıp ile birlikte esnaf ve Urlalılarla bir araya gelen Oğuz, 6360 Sayılı Bütünşehir Yasası'nın imarla ilgili bölümünün ciddi tepkiler aldığını açıkladı.

Oğuz, köy ziyaretlerinde konunun sıklıkla dile getirildiğini aktararak, “Köylere gittiğimiz zaman sadece kendi adaylık çalışmalarımızdan bahsetmiyoruz. Vatandaşın da beklentisinin ne olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. En sık karşılaştığımız konu ise, bütünşehir yasasının imar düzenlemesiyle ilgili 3. maddesi. Yasa ne diyor? İlçe belediyeleri veya ilçe belediyelerinin talep etmeleri hâlinde büyükşehir belediyeleri bu Kanuna göre tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen köylerde yapılacak ticari amaç taşımayan yapılar için yürürlükteki imar mevzuatı doğrultusunda yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapar veya yaptırır. İyi de vatandaş, yıllardır kullandığı ahırını ne yapacak? Kanuna göre bu yapılar, ücretsiz hazırlanan tip mimari projesine göre yeniden yapılacak ya da revize edilecek” diye konuştu.

Ancak bu durumum gerçekçi olmadığını kaydeden Oğuz, “Siz vatandaşa 'böyle olacak' diyorsunuz. İyi de vatandaş bunu hangi kaynaklarla yapsın. Köyde parası olan insan mı bıraktınız? Herkes geçim derdinden şikayetçi. Çocukluğumda köye gittiğimiz zaman insanlar kendi yağıyla kavrulur, kimseye muhtaç olmadan yaşar giderdi. Günümüzde böyle mi? Tabi ki değil. Bu gerçeği bile bile, köylünün sırtına imar yükünü vermek çözüm değil. Vatandaşın, 25-30 yıldır kullandığı ahırları siz tek seferde nasıl düzeltmesini beklersiniz? Masa başında yasa hazırlamakla bu iş olmuyor, arada bir köylünün evine de konuk olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı

KİMSENİN OYU GARANTİ DEĞİL
Vatandaşın önceki yıllara oranla daha bilinçli davrandığını ve karşısına gelen aday adaylarını bir anlamda sorguya çektiğini aktaran Oğuz, sözlerini, “Gittiğim son köyde, Urlalı hemşehrilerim bana 'hiçbir partinin oyu burada garanti değil' mesajını verdiler. Bunu yaparken de son derece samimi ve açık konuştular. Bir CHP'li olark bundan mutlu oldum. İnsanlar lafla hizmetin yürümeyeceğini son derece güzel şekilde size anlatıyor. Haklılar, çünkü bugüne kadar seçim dönemi hariç kapılarını ne çalan olmuş ne de çaylarını içmeye gelen. Bizim belediyecilik anlayışımız, bu noktada farklılığı ortaya koymak yönünde olacak” dedi.

Bademler Köyü'nün kültürel faliyet noktasında diğer köylere örnek olduğunu akataran Oğuz, “Tiyatrosu ve Azmak Şenlikleri ile bu köyümüz her zaman örnek olmuştur. Diliyoruz, bu tür kültürel faaliyetler diğer köylerimizde gerçekleştirilir” şeklinde sürdürdü

DOĞMA BÜYÜME URLALIYIM
Hizmet odaklı siyaset yaptıklarını dile getiren Oğuz, "Ben bu topraklarda yetiştim. Dolayısıyla havasını da suyunu da çok iyi bilirim. Urla insanı bir kere güvendi mi, sizi asla yarı yolda bırakmaz. Öyle de vefa sahibidirler. Amacımız, daha çok kişiye hizmet götürebilmek. Bütün projelerimizi bu gerçeği görerek hazırlıyoruz" dedi

Kaynak: İHA