Türk Tavuğu, Dünyanın 55 Ülkesine Uçtu

Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir, sektörü bilmeyen kişilerin karalama propagandalarına rağmen, 55 ülkeye yaptıkları ihracatla dünyada söz sahibi olduklarını söyledi.

Türk Tavuğu, Dünyanın 55 Ülkesine Uçtu

2013 yılını ihracat açısından olumlu değerlendiren Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir, ancak yurt içinde sektörle ilgili olumsuz propagandaların ve yanlış yönlendirmelerin çok olduğu bir yıl geçirdiklerini söyledi.

Sektörü bilmeyen insanların karalama kampanyası ile kaşı karşıya kaldıklarını ifade eden Aydemir, "Bir günde 3 yumurta üreten tavukların konuşulduğu, 17 günde çıkartılan civcivlerin konuşulduğu bir süreç yaşadık. Tavuk ile ilgili her türlü olumsuzluklar konuşuldu. Ama hiç birinin bilimsel kökeni araştırılmadı. Neden bunlar konuşuluyor diye de ne bir üniversiteden hoca, ne de bu konuyla sorumlu bakanlık yetkilileri bir açıklama yaptı. Bir tek insanın şahsi menfaatleri doğrultusunda yaptığı açıklamalar kaale alındı. Sonunda bu kişi kitap çıkararak konuyu kendi menfaatine çevirmeyi başardı. Bu sektörümüze ve Türkiye insanına olumsuz etki eden bir noktaydı. 2013 maalesef bu kadar basit bir yanlışla koskoca bir sektör bu şekilde anıldı. Ama sektör 2013 yılında 2023 hedeflerini ulaşmış Türkiye’deki tek sektör oldu" dedi.

"TARIMA DESTEK VEREN TEK SEKTÖRÜZ"
2013 yılında 1 milyar dolar ihracat yaptıklarını belirten Aydemir, "Sektöre yapılan destek ile tarıma destek ve yerli mısır üretimini Türkiye ihtiyacından fazlasını yaptıracak kadar destek veren tek sektör olduk. Hem tarımı, hem ekonomiyi, hem de istihdamı güçlendiren bu sektöre hiçbir mesnedi olmayan bazı yaklaşımlar oldu. Bunlar bizi ciddi şekilde rahatsız etti. Buna rağmen sektör dünya pazarında Türk tavuğu ve Türk yumurtası kalitesi ile en üst seviyeye çıktı. Zaten biz sektör olarak yaptığımız, Türk halkına sağlıklı hayvan ve protein yedirmekti. Bu anlamda ekonomik olarak doğru şeyler yaptık” diye konuştu.

"DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLDUK"
Dünya pazarında birinci lig oyuncusu olarak bunun gereklerini yerine getiren sektör olduklarını ifade eden Aydemir, dünyanın 55 ülkesine yaptıkları ihracat ile sözü dinlenen bir sektör haline geldiklerini söyledi.

2014 yılında Japonya ve Çin pazarına direkt mal ihraç eder hale geldiklerini anlatan Aydemir, "Kalitesinden dolayı tercih edilen bir ülke olarak Uzak Doğu'ya kadar mal gidiyor. Kalite ve bilimsel sağlığa uygunluk konusunda Türkiye dünyadaki izlenebilirliği ve insan sağlığına verdiği önemle ön plana çıkmış durumdadır. Gıda anlamında çalışan bütün sektörlerin hepsinden daha sağlıklı izlenebilirlik yöntemine sahibiz. 2014 yılında en az 5 ülkeye daha ihracat yaparak, 1,5 milyar doları revize etmiş durumdayız. 2023 hedefimizi ise 5 milyar olarak revize ettik. Çünkü Türkiye tavukçuluğu bunu yapabilecek güçtedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA