Merkel, Yunanistan Başbakanı samaras'la Görüştü 

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'la görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, </span><span>"Yunanistan'ın ekonomik krizle mücadelesinde Almanya'nın desteği sürecek" </span> dedi.


Başbakanlık'ta görüşen Samaras ve Merkel, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Almanya Başbakanı Merkel, burada yaptığı açıklamada, ekonomik reformlar konusunda önemli ilerlemeler kaydeden Yunanistan'ın bütçe gelir fazlası elde ettiğine dikkati çekti.

"Yunanistan'ın ekonomik krizle mücadelesinde Almanya'nın desteği sürecek" diyen Merkel, Almanya'nın Avrupa düzeyinin yanı sıra ikili ilişkiler konusunda yardımlar yaparak Yunanistan'a destek verdiğini belirtti.

Merkel, idari ve sağlık sağlık sisteminin reformları ve yerel yönetimler konusunda ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Yunanistan'ın şu sıralarda AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka ile 2. Yunanistan Yardım Programı'nın devamını alıp almayacağını görüştüğüne dikkati çeken Merkel, görüşmede bu konuda daha neler yapılması gerektiğini konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Samaras'ın Troika ile oluşturulan yükümlülükleri yerine getireceği sözünün arkasında olduğunu ifade ettiğini ve kendilerinin de bundan şüphe duymadıklarını belirten Merkel, Yunanistan'ı zor kararlarında desteklediklerini ve bunun ilk meyvelerinin de görüldüğünü kaydetti.

Angela Merkel, "Bardak yarısı dolu dersek, şimdi bunu dolduralım denir" ifadesini kullanarak, bu bakış açısının uygulamaya konması gerektiğini belirtti.

Yunanistan'ın gelecek dönemde AB dönem Başkanlığını üstleneceğini de hatırlatan Merkel, Yunanistan'a bu konuda destek vereceklerini söyledi.

Bu dönemde istihdam, gençler arasındaki işsizlikle mücadele ve ekonomik büyümeye ivme kazandırılmasının önemli noktalar olduğunu ifade eden Merkel, özellikle de Yunanistan'ın coğrafik konumu sebebiyle yasa dışı göçün de önemli bir konu olduğunu söyledi.

- "Biz şimdi kriz öncesi seviyesine geldik"

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras da görüşmede Yunanistan'daki ilerlemeleri görüştüklerini ve ülkede bugün elde edilen bütçe geliri fazlasının normalde 2014 hedefi olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda Avrupa ülkelerinin de yardım edeceği sözünü verdiğine işaret eden Samaras, Yunanistan'ın kendi görevini yerine getirdiğini, partnerlerin de sözlerini yerine getirmelerini ümit ettiğini kaydetti.

Yunanistan'da ekonomik durumu iyileştirdiklerini, ekonomideki yapısal dengesizliklerin dengelendiğini belirten Samaras, yapılanların Yunan halkı için maliyetli olduğunu ancak daha fazla şeyler yapılması gerektiğini kaydetti.

Şimdi 7 yıl aradan sonra ekonomik büyümeye girdiklerini ifade eden Samaras, "Ekonomimizde hepimizin gördüğü gibi tünelin sonunda bir ışık var" ifadesini kullandı. Bütçe gelir fazlasının başarılacağı yönünde ilk sinyali verdiğini ve bunun da doğru yolda olduklarını gösterdiğini belirten Samaras, "Biz şimdi kriz öncesi seviyesine geldik" dedi.

Samaras, Avro Grubu'nun ve Troika'nın programına uyduklarını ve hedeflere ulaşacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA