Jmo Yönetiminden Ak Parti’ye Ziyaret

Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şubesi (JMO) yönetimi, AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın’ı ziyaret etti.

Jmo Yönetiminden Ak Parti’ye Ziyaret
Yalçın, “Sağlam zemini olan yerlere yeni kurgular yapıp Bursa’yı çok merkezli hale getirmek gerekiyor. Şehrimizi dağla ova arasına sıkışmış halinden kurtarmalıyız. Yeni yerleşim yerleri ve bunları kuracağımız zemin çok önemli. Şehre dokunacaksak, ilk ele alınacak konu bu. Hangi zeminde top oynuyoruz, bunu bilmemiz lazım” dedi.


AK Parti İl Başkanlığında gerçekleşen ziyarete JMO Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu. İl Başkanı Sedat Yalçın, kentsel dönüşümde esas unsurun şehre bir bütün olarak yaklaşmak olduğunu, bunun için de kentsel dönüşüm master planına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yalçın, Bursa’nın bir bütün olarak zemin haritasının çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Kentsel dönüşüm planı işte bunun için lazım” dedi.

AK Parti Bursa İl Başkanı Yalçın, JMO Şube Başkanı Engin Er’e, “Sizin Bursa’da rezerv alan olarak şehrin yeniden kurulması gereken yerler olarak teklif ettiğiniz yerler var mı?” diye sordu. Yalçın, “Bence buna acil ihtiyaç duyuluyor. Bu master planını hemen yapmak lazım. Bir taraftan da zaman geçiyor… Bu kentin nereleri tarihi merkez, nereleri yeni şehir alanları, nereleri yeşil alanlar hepsini tanımlamalıyız. Bir bölge dönüştürülecekse, o büyük resme, yani master plana bakmalıyız. Bunu ya Büyükşehir Belediyesi'nin ya da Şehircilik Bakanlığı'nın mutlaka yapması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde 17 ilçemizde 17 farklı Bursa görüntüsü çıkacak. Bunun altını çiziyorum. Kent siluetinin bozulmaması için şehirlere bütün olarak yaklaşılması gerekiyor.”
Bursa’nın çok merkezli hale gelmesi getirilmesi gerekliliğine vurgu yapan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, “Sağlam zemini olan yerlere yeni kurgular yapıp Bursa’mızı çok merkezli hale getirmek gerekiyor. Bursa’yı dağla ova arasına sıkışmış bu halinden kurtarmalıyız. Zamanı da iyi kullanmak adına hazır bir çalışma olursa çok iyi olur. Yeni yerleşim yerleri ve bunları kuracağımız zemin çok önemli. Eski hatalar zamanla telafi edilecek, ama yeni yapılacak hataları önceden önlemeliyiz. Şehre dokunacaksak, ilk ele alınacak konu bu… Hangi zeminde top oynuyoruz biz, bunu bilmemiz lazım” dedi.

Yalçın şunları söyledi: “Bizim tarihimizde cami ve külliye sistemimiz var. Bütün cadde ve bulvarlar buraya açılır. Orada öyle bir kültür vardı ki; hiç bir binanın yüksekliği o caminin minaresinden yüksek değildir. Bizde yatay mimari esastır. Aşırı yüksek binalar ve insanları topraktan uzaklaştıran anlayışlar geçerli değildir. Bu insanları mutlu etmiyor. Şehri bir medeniyet tasavvuruyla kurgulamak gerekir. O kentin geçmişini dikkate alarak o kentin fiziki mekanlarına bir ruh verecek tarzda dizayn etmek gerekir. Bunu yaparken de yine bilimsel esaslar dikkate alınıp zemin etütleri mutlaka yapılmalı. Çünkü memleketimizin ve en önemli gerçeği depremle yaşamayı önce güvenli binalar inşa ederek öğrenebiliriz.”
Yalçın, kentsel dönüşüm konusunda Avrupa'daki tecrübelerden de yararlanılması gerektiğine işaret ederek,
“Mesela Avrupa’da dönüşüm kapsamındaki mahallelerde kentsel dönüşüm ile ilgili dernekler kuruluyor. Bu dernekte teknik adamlar da oluyor. Bunlar önce belediyelerin çok hoşuna gitmiyor, ama zaman içerisinde mahallede veya o semtte oturan binlerce insanla görüşmek yerine onların temsilcisi olan o dernekle görüşmek işlerin kolaylaşmasını sağlıyor. Bu şekilde süreci daha doğru yürütme imkanı ortaya çıkıyor. Bu batıda çok örnekleri yaşanmış bir durum. Biz Bursa’da bunu savunuyoruz. Uzun ve orta vadeli bir iş. Mümkün olduğu kadar belediyelerin bir koordinatör rolünde yer almaları, işin içine çok girmemeleri tavsiye ediliyor. Belediyelerin bir müteahhit gibi girip ev yaparak değil de alt yapısını oluşturarak ve bölgenin cazibesini ön plana çıkararak, özel sektörün girmesini sağlayıp vatandaşın memnun olduğu bir sonuca ulaşılmasında yardımcı olması gerekiyor.”
HEDEF BURSA’YI DÜNYADA İLK 5’E SOKMAK…
AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nca geride bıraktığımız 1,5 yıllık süre içerisinde kurulan ve konusunda uzman kişilerden oluşan ihtisas komisyonları, akademisyenler ve dünyaca ünlü şehir plancılarıyla birlikte hazırladıkları Bursa 2023 Kent Vizyonu’na ilişkin ayrıntılar da paylaşan Sedat Yalçın, Bursa'yı dünyanın en yaşanabilir illeri arasında ilk 5'e sokmayı hedeflediklerini ifade etti.

JMO Güney Marmara Şubesi, Başkanı Engin Er de, odanın çalışma yürüttüğü iller ve faaliyetleri hakkında Yalçın’a bilgi verdi. Er, kentsel dönüşümün deprem güvenliği için yapıldığını, zemin etüdünün de bunun en önemli ayağı olduğunu belirtti.

JMO Başkanı Engin Er, görüşmenin sonunda İl Başkanı Sedat Yalçın’a, AK Parti Bursa milletvekillerine de iletilmek üzere meselelerini anlattıkları mektupları teslim etti.
Kaynak: İHA