Ttb Yönetim Kurulu Üyesi Büyükaydın Açıklaması

TRABZON -Trabzon'da fındıkta verim ve kaliteyi artırma projesi kapsamında bahçelerdeki yaşlı fındık ağaçlarının sökülmeye başlandığı bildirildi.


Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Engin Büyükaydın, yaptığı yazılı açıklamada, fındık bahçelerindeki verimsizlik ve kalitesizliği ortadan kaldırmak amacıyla Trabzon'da uygulanmaya başlanacak proje için örnek bahçe olarak seçilen alanlarda yaşlı ağaçların kesimine başlandığını belirtti.

"Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" adı altında uygulanacak projenin başlama töreninin Trabzon'un Çağlayan ilçesine bağlı Yeşilbük Köyü'nde gerçekleştirileceğini ifade eden Büyükaydın, şöyle devam etti:

"Fındıkta yaşlı bahçedeki ağaçlar kesilerek yeni dikime hazırlanıyor. Söz konusu kesimdeki bahçede yer alan ağaçlar 70-80 yıllık. Kesimin ardından bahçede söküm yapılarak bahçe yeniden dikime hazır hale getirilecektir. TTB koordinatörlüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Trabzon İl Müdürlüğü ve Giresun'daki Fındık Araştırma İstasyonu tarafından gerçekleştirilecek projenin 16 Aralık'tan itibaren uygulanmasına başlanması planlandı."

Büyükaydın, Fındık Tanıtım Gurubu, Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birlikleri, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Birliği Trabzon Şubesi ile sektörle ilgili kuruluşların da desteklediği ve 5 yıl sürdürülecek proje kapsamında bahçelerde yenileme ve gençleştirmeler yapılacağını vurguladı.

Bahçelerde tek dal ve yeni çeşitlerin dikimlerinin gerçekleştirileceğine dikkati çeken Büyükaydın, şunları kaydetti:

"Toprak ve yaprak tahlilleri ücretsiz yapılacak. Bahçesinde verim ve kaliteyi arttırmak için çalışma yapacak üreticilere destek verilecek. Trabzon'da halen dönümde 70-80 kilogram olan fındık üretimini, 200-300 kiloya çıkarmak için başlatılan ve örnek bahçeler oluşturularak sürdürülecek çalışmaların yanı sıra köylerde imece toplantıları düzenlenerek çiftçiler bilgilendirilecektir. Fındık alanlarının toplulaştırılmasının yanı sıra halen alan bazlı olan üretici destekleme priminin ürüne dönüştürülmesi için de çaba gösterilecek."

Büyükaydın, Trabzon'da yaklaşık 64 bin hektarlık alanda fındık üretimi yapıldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA