Paylaşılamayan Miras Yüzünden Tbmm'ye Mektup Yazdı

Afyonkarahisar'da yaşayan emekli memur Mustafa Ali Akar, anne ve babasından kalan mirası, kardeşleriyle paylaşamayınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına mektup yazarak, Türk Medeni Kanunu Miras Hukuku'nda düzenleme yapılmasını istedi.


Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultandağı ilçesinde anne ve babasından kalan malları kardeşleriyle aralarında çıkan anlaşmazlık sebebiyle paylaşamadığını söyledi.

Taşınmaz malların paylaşımında yaşadıkları sıkıntıyı TBMM Başkanlığına mektup yazarak anlatmaya çalıştığını söyleyen Akar, miras sorunlarının aile bireylerini karşı karşıya getirdiğini ve ortaya akıl almaz sorunlar çıktığını dile getirdi.

Miras paylaşımı konusunda Türk Medeni Kanunu Miras Hukuku'nda düzenleme yapılmasını isteyen Akar, miras kalan taşınmaz malların paylaşılamaması halinde kanun yoluyla Hazine'ye hibe edilmesini talep ederek, şöyle konuştu:

"Babam vefat edeli 33 yıl, annem öleli 11 yıl oldu. 54 yaşındayım ve 5 kardeşin en küçüğüyüm. Ağabeyim de 11 yıl önce hayatını kaybetti. Adı üstünde 'taşınmaz mal.' Biz bu malları mezarda mı paylaşacağız? Çocuklarımıza sorunlu miras bırakmamalıyız. Anlaşırlarsa paylaşılsın, anlaşılmazsa şartlı olarak Hazine'ye devredilsin ve ilgili süre sonunda mirasçılara satılmazsa Hazine'ye tescil edilsin. Hiç değilse çocuklarımız miras sorunlarıyla uğraşmasın. Sultandağı ilçesinde her yerde bu sıkıntı var. Bence bu sorun Türkiye'nin de sorunu."

Akar, tescil edilmeyen taşınmaz mallar için kanun düzenlemesi yapılması gerektiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Ölen kişinin miras bıraktığı taşınmaz mallar ya otomatik olarak mirasçılar üzerine tescil edilsin ya da miras kalan malların 1 yıl içerisinde mirasçılar adına tescil edilmesi için süre verilsin. Hazine'ye kalan bu mallar mirasçılara öncelik tanınmak şartıyla satılsın ve Hazine'ye gelir olsun. Eğer mirasçılar satın almazsa diğer alıcılara satılsın. Bu sayede tapu dairelerindeki işler hafifler ve mahkemelerdeki taşınmaz mal davaları azalır. Kanun çıkarılması halinde kanun yürürlük tarihinden önce ölmüş kişilerin malları için bir yıl, kanun yürürlük tarihinden sonra ölmüş kişilerin malları için 6 ay süre verilsin. Bu süreler içerisinde veraset ve intikal için teşebbüste bulunmayan veya mahkemeye müracaat etmeyenlerin hiçbir miras talep etme hakları bulunmasın."

Kaynak: AA