Baydemir ve Barzani görüşmesinde birlik konuşuldu

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Sanatçı Şivan Perver ve beraberindekiler Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti.

Baydemir ve Barzani görüşmesinde birlik konuşuldu
Barzani ve beraberindekileri Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Altan Tan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Hakkari Milletvekili Esat Canan ve belediye başkanları karşıladı. Karşılamada Osman Baydemir ve Hakkari Milletvekili Esat Canan yöresel kıyafet giydi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Baydemir, Barzani'ye Gölge ve Işık Sanat Atölyesi'nde yapılan Diyarbakır'ı simgeleyen bir çini tabak ile Amed adlı kitabı armağan etti. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında Baydemir, “Kuzey Kürdistan'a Hoş geldiniz. Bugün Güney'den Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, kendi evinde, Amed'te bulunmaktadır. Sayın Başkan, sizi karşılamaktan çok mesuduz” dedi.

Bugünün tarihi bir gün olduğunu dile getiren Baydemir, “İçeride Sayın başkanla da paylaştım. Amed sayın başkanın evidir. Ayrıca Erbil, Kamışlı ve Mahabad tüm Kürtlerin evidir. Bu ziyaret Kürtlerin birliğinin temeli olacaktır. Umudum o ki, Kürt halkı en kısa bir süre içinde barışçıl yollarla demokrasiye, özgürlüğe ve barışa kavuşur” şeklinde konuştu.

Amed'te barışın konuşulduğu bir gün olduğunun altını çizen Baydemir, bunun 2013 Nevruz'unda Öcalan'ın konuşmasıyla start alan barış sürecinin geldiği bir nokta olduğunu söyledi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de kendilerini ağırlayan Baydemir'e teşekkür ederek, “Amade geliş nedenimiz, barış ve kardeşlik mesajının taşıyıcıları olmaktır. Barış sürecine destek için geldik. Kürdistan halkının selamlarını tüm Türkiye halklarına getirdik, özelikle Erbil halkının selamlarını Amed'e, Diyarbakır'a getirdik. Biz Kürdistan halkı barışsever bir halkız ve barış elimizi Türk, Arap ve Fars halkına uzatıyoruz. Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan ve Abdullah Öcalan'ın başlattığı bu barış adımını çok önemsiyoruz. Tüm gücümüzle bu sürecin arkasındayız. Tüm Kürdistan halkının sabırlı olmasını istiyoruz. Çünkü barış süreci çok uzun ve çetrefillidir. Özelikle bunu söylemeliyim ki, Kürtlerin birliği her şeyden daha önemlidir. Kürtler birlik olursa, hem kendilerine hem de kardeş halklara çok yararlı olabilirler. Dün Diyarbakır'da yeni bir tarihi süreç başlamıştır. Barış, uğruna bunca yıl bedel verdiğimiz hedeflerimize bize götürecek en kısa yoldur. Amed benim için kutsal bir yerdir. İlk kez Amed kentinin içinde dolaşma fırsatı buldum ve çok sevdim” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Baydemir, Barzani onuruna bir yemek verdi. Yemeğe kentin sivil toplum ve siyasi parti ve inisiyatifleri davet edildi.
Kaynak: İHA