Kmü Öğrencilerinin Barınma Tercihleri Araştırıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde “KMÜ Öğrencilerinin Barınma Sorunlarının Tespiti ve Değerlendirilmesi” konulu bir proje gerçekleştirildi.

Kmü Öğrencilerinin Barınma Tercihleri Araştırıldı

KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Şahinli ve İİBF Araştırma Görevlisi Nazan Şahbaz tarafından hazırlanan proje KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu'nca (BAP) da desteklendi. Proje kapsamında 2013 yılı Nisan ayında KMÜ’de öğrenim gören 261 kız ve 171 erkek olmak üzere toplam 432 öğrenciyle görüşüldü. Öğrencilerin barınma tercihlerinin araştırıldığı proje sonucunda öğrencilerin evde kalmayı yurtlarda kalmaya tercih ettiği gözlendi. Öğrencilerin evde veya yurtta kalma oranlarının tespit edildiği araştırmaya göre 432 öğrencinin 213’ünün evde, 127’sinin devlet yurdunda, 92’sinin ise özel yurt ve apartta kaldığı izlendi. Evde kalan öğrencilerin ise yüzde 72,3’ü arkadaşlarıyla birlikte, yüzde 21’i ailesi ya da akrabasıyla, yüzde 6,57’si ise tek başına yaşıyor. Araştırmada ayrıca evlerde kalan öğrencilerin yüzde 50,7’sini kız, yüzde 49,3’ünü erkek öğrenciler oluşturdu. Bu durum hem erkek, hem de kız öğrencilerin evde kalmayı eşit derecede tercih ettiğini gösterdi. Çalışmada evde kalmayı tercih eden öğrencilerin evi tercih etmelerinin öncelikli sebebi olarak yüzde 36,2 ile evin daha rahat olması gerekçesi gösterildi. Devlet yurdunda kalan öğrencilerin bu yurtları tercih etmelerindeki sebepler arasında birinci sırayı yüzde 74’lük bir oranla yurtların ekonomik olması, ikinci sırayı yüzde 11’lik bir oranla yurtların güvenli olması ve üçüncü sırayı yurtların okula yakın olması aldı. Özel yurtta kalan öğrencilerin bu yurtları tercih etmelerinde birinci sırayı yüzde 26,8 ile yurtların rahat olması, ikinci sırayı yüzde 21,1 ile devlet yurdu çıkmaması, üçüncü sırayı yüzde 7 ile öğrencilerin ailelerinin istemesi ve yüzde 7 ile yurtların güvenli olması izledi. Anket sonuçları genel olarak dikkate alındığında, öğrencilerin önemli bir kısmının barınma şekli olarak evde kalmayı tercih ettiği gözlemlendi. Araştırma verilerine göre yurtlarda kalan öğrencilerin yüzde 22,2’si giriş-çıkış saatinden, yüzde 16,2’si odaların kalabalık olmasından, yüzde 11,1’i kurallara uymakta zorlandığı için, yüzde 8,1’i yemeklerden, yüzde 6,1’i temizlik koşullarından ve yüzde 5,1’i ise elektrikli aletlerin yasak olmasından dolayı yurtlardan memnun olmadıklarını ifade etti.

Projenin yürütücülüğünü yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Şahinli yaptığı açıklamada, KMÜ’de okuyan öğrencilerin mevcut barınma sorunlarıyla ilgili detaylı bilgi sağlamak üzere böyle bir araştırma yapmayı tasarladıklarını kaydederek, “Elde edilen bilgilerin gençlerin barınma imkanlarının geliştirilmesinde ve yeni stratejilerin oluşturulmasında karar alıcılara yardımcı olabileceği kanısındayım" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA