Karamanlı Zeytin Üreticisi 'Tanıtım ve Destek' Bekliyor

Karasal iklimiyle bilinen Karaman'ın, daha ılıman havanın hakim olduğu Göksu ve Taşeli havzalarındaki 20 bin dekar alanda zeytin üreten çitfçiler, tanıtım sorunu ve yeterince destek alamaları nedeniyle ürünlerini gerçek fiyatından satamamaktan şikayet ediyor.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaman'ın bitkisel ürün çeşitliliği yönünden zengin bir il olduğunu söyledi.

Elma, armut, kavun, karpuz, tahıllar, antep fıstığı, nar ve zeytin gibi onlarca bitkisel ürünün Karaman'da yetişebildiğini ifade eden Öztiryaki, "Karaman denince Konya ile birlikte geniş ovalar akla gelebilir. Bunun böyle olmadığını bilmekte fayda var. Çünkü Karaman ilimizin 3'te 2'si dağlık köylerimizden oluşuyor. İlimizde 400 rakımla 1900 rakım arasında bitkisel ürünler yetişmektedir. Müdürlük olarak hazırtattığımız 'Bir köy bir ürün' haritasından da bu çeşitlilik açıkca görülebilir" diye konuştu.

Karaman'da, eğimli 20 bin dekar alanda zeytin yetiştiriciliği yapıldığını belirten Öztiryaki, şunları kaydetti:

"Zeytin üretimi Göksu ve Taşeli havzalarında yapılmaktadır. Taşeli havzasında Ermenek, Sarıveliler, Başyayla ilçelerimizle köyleri mevcuttur. Taşeli havzamız, tarım havzaları desteklemeleri açısından Göller bölgesinde bulunduğundan zeytin yetiştiricileri desteklemelerden faydalanabilmekte, zeytinyağı primi alabilmektedir. Ancak Göksu havzasında merkeze bağlı köylerimiz, Orta Anadolu tarım havzasında bulunduğu için zeytin yetiştiriciliği desteğinden faydalanamıyor. Göksu havzasında zeytin üretimi daha fazla. 20 bin dekar alanın 15 bin dekarı Göksu havzasındaki köylerde. Göksu havzasında üretim yapan çiftçilerimizin zeytin üretimi priminden faydalanabilmeleri üreticimiz için çok önemli."

- 60 bin zeytin fidanı dağıtıldı

Öztiryaki, Karaman'da ürün veren yaklaşık 385 bin zeytin ağacı bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimize 2005'ten bu yana İl Özel İdaresi desteğiyle 60 bin zeytin fidanı dağıtıldı. Bu önemli bir rakam. Bakanlığımızın yeni bir çalışması var. Mikroklima havza bölgeleri tekrar değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda zeytin üreticilerimizin mağduriyeti önlenebilecek."

Bölgede 2012 rakamlarına göre 2 bin 850 ton civarında zeytin üretildiğini aktaran Öztiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemli sorun; Karaman'da zeytin üretimi yapıldığının bilinmemesi. Biz bunun tüccarlar tarafından bilinmesini istiyoruz. Elmadağ köyünde Bakanlığımızın kırsal kalkınma desteği çerçevesinde yüzde 50 teşvikle zeytinyağı işleme tesisi kurdurduk. Şu anda çalışıyor. Sofralık ve yağlık çeşitler mevcut. Alım yapan firmalar da üretilen zeytinin oldukça kaliteli olduğunu ifade ediyor. Tanıtım için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar artarak devam edecek."

- Zeytin bahçeleri her geçen gün artıyor

Bostanözü köyü Muhtarı Ahmet Erdoğan ise Karaman'da zeytin üretiminin yapıldığının pek bilinmediğini söyledi.

Köylerinde Akdeniz ikliminin hakim olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim geçim kaynağımız zeytin. Köyümüze daha çok tüccar gelmesini istiyoruz. Aydın, Manisa ve Tarsus'tan birkaç tüccar geliyor. Fiyat onların istediği şekilde oluşuyor. Daha fazla tüccar gelse rekabet olur, bizim de ürünümüz değerlenir. Zeytin bahçeleri her geçen gün artıyor. Ürün veren ağaçlardan fazla, ürün vermeye başlayacak fidan var. Kalite çok iyi. Yağ oranı yüksek. Köyümüz dağlık arazide. Bahçelerimizde ilaç, gübre kullanmayız. Organik tarım nedir anlamayız ama tüccarlar, zeytinimizi alıp tüketen vatandaşlar organik olduğunu söylüyor."

Kaynak: AA