Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mersin'de

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de artık kimliğe dayanan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, dünya görüşüyle uğraşan bir devlet olmadığını söyledi.

İçel Bürokrat ve İşadamları Derneği'nin öncülüğünde düzenlenen 1. İçel Kültür Festivali'nin başlaması nedeniyle oluşturulan kortej, Tevfik Sırrı Gür Stadı önünde toplandı.

Bakan Çağlayan'ın da katıldığı kortej mehter takımı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören alanına kadar yürüyerek, vatandaşları selamladı. Tören alanında mehter takımı kısa bir konser verdi, bazı halk oyunları ekipleri ile Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu üyeleri gösteri sundu.

Çağlayan, gösterilerin ardından yaptığı konuşmada, festivalin sloganının "Biz İçeliz, İçel Türkiye'dir" olduğunu hatırlatarak, İçel'de Türk, Kürt, Laz, Arap, Çerkez, Roman, Alevi, Sünni ile Hristiyan'ın birlikte yaşadığını ve bu özelliğin insanları birbirine bağladığını kaydetti.

İçel'in adeta bir Türkiye mozaiği olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"İnsanları asla etnik kökenlerine, asla inanç kökenlerine göre ayırmayacağız' dedik. 'Bu ülkede, bu ilde ister Kürt olsun, Laz olsun, Arap olsun, Çerkez olsun, Roman olsun, Yörük olsun, Türkmen olsun, ister Alevi olsun, ister Sünni olsun, ister Hristiyan olsun... Her nereye mensup olursa olsun yeter ki bu ülkenin birlik ve beraberliğinden, bölünmez bütünlüğünden, devletinin, bayrağının ve milletinin tekliğinden yana olan herkesin başımızın üstünde yeri var' demiştik. İşte Türkiye böylesine bir ülke, Allah bu birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmasın."

Türkiye'de artık hiç kimsenin olduğu gibi görünmekten çekinmediğini vurgulayan Çağlayan, "Artık herkesin kimliklerini, inançlarını, mezheplerini gizlemek zorunda kalmadığı bir ülke oldu Türkiye. Artık Türkiye'de kimliğe dayanan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, dünya görüşüyle uğraşan bir devlet yok" diye konuştu.

Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Demokratikleşme Paketi'nin açıklandığını anımsatarak, "Ümit ediyoruz ve inanıyoruz ki Türkiye'de her insan, bu ülkenin birlik ve beraberliğinden, bayrağının tekliğinden, devletinin tekliğinden, bölünmez bütünlüğünden yana olan herkes, artık kimliğini de, inancını da, mezhebini de seve seve, iftiharla söyleyecektir inşallah" ifadelerini kullandı.

Çağlayan, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için ekonomi alanında önemli gelişmeler kaydederken, bireysel hak ve özgürlüklerde ve temel demokratik haklarda en üst seviyeye geleceğini ifade etti.

İçel'in son yıllarda uluslararası organizasyonların bir merkezi haline geldiğini aktaran Bakan Çağlayan, Akdeniz Oyunları ile Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı'nın da İçel'de yapılmasının bu durumun bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da İçel'in her kesimin barış içinde yaşadığı örnek bir il olduğunu söyledi.

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz da bu festivalle farklı kültürlerin uyum içinde birlikte yaşadıklarının dünyaya gösterileceğini bildirdi. Kaçmaz, 2020 yılında düzenlenecek 14. Uluslararası Narenciye Kongresi'nin İçel'de yapılmasına katkı sağlayan Bakan Çağlayan'a teşekkür etti.

Tören sonunda Çağlayan, kurulan stantları gezdi, halk oyunları ekibiyle bir süre halay çekti.

Festivalin 6 Ekim'de sona ereceği bildirildi.

Kaynak: AA