Çankaya Belediye Başkanı Tanık:

Çankaya Belediyesi İsveç Belediyeler Birliği tarafından Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma uygulamaları açısından öncü belediyeler arasında gösterildi.

İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği SALAR(Swedish Assocataion of Local Authoriuties and Regions) tarafından yayınlanan "Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma'da Önderlik-Karar Vericiler için Bir Rehber" isimli broşürde Çankaya'ya özel bir yer ayrıldı. Çankaya'nın tanıtımının yapıldığı broşürde Çankaya Belediyesi'nce uygulanan Yeni Toplumcu Belediyecilik anlayışı Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın sözleriyle tanıtıldı. Çankaya Belediyesi'nin hayata geçirdiği Kır Kent Kardeşliği Projesi dünyada uygulanan öncü sürdürülebilir kentsel kalkınma projelerinden biri olarak değerlendirildi.

"BAŞKAN TANIK VE TOPLUMCU BELEDİYECİLİK"
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın "Belediyenin tüm çalışmalarında insanların kendilerine ve kapasitelerine olan inançlarından doğan aktif bir yurttaşlık bilincini geliştirmeye uğraşmalıyız. Kent binalar kompleksi değil, sosyal bir varlıktır” temel felsefesi ile çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekilen broşürde, Tanık'ın belediyecilik anlayışı şu sözlerle anlatıldı;
"Belediyeler her ne kadar hizmet sunumunda bulunsalar da Tanık, bu kurumları işletme olarak algılamadığını bundan ziyade toplumsal kuruluşlar olarak değerlendirdiğini ifade etmektedir. Bir belediye başkanının yapabileceği en önemli şeyin yurttaşlık kavramının desteklenmesi olduğuna inandığını kaydeden Tanık, bir şehri idare etmenin ve geliştirmenin zor bir görev olduğunu fakat önemli olanın bireylerin bu sürecin içerisine katılması olduğunu belirtmektedir"
"ÇAY VE KAHVE -GÜNDELİK YAŞAMLA BİR KÖPRÜ"
Tanık'ın vatandaşları ofisinde ağırlama geleneğini, sürpriz kahvehane ziyaretleri yöntemiyle pekiştirdiğine değinilen broşürde, şu değerlendirmelere yer verildi: "Şimdilerde Başkan ofisini haftada iki kez ilçesindeki farklı kahvelere taşıyor. Başkan Tanık, ekibini de alarak vatandaşları dinliyor ve onlarla görüşüyor; yanı sıra belediyenin yaptıklarını anlatıyor... Belli aralıklarla vatandaşı dinleyerek ortak paydada buluşmanın sosyal problemlerin belirlenmesini ve çözülmesini mümkün kılan iyi bir yöntem olduğunu vurguluyor"
"KIR KENT KARDEŞLİĞİ PROJESİ, DÜNYAYA ÖRNEK BİR SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL KALKINMA PROJESİ"
İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği SALAR'ın yayınladığı "Sürdürülebilir Kentsel Kalkınmada Önderlik-Karar Vericiler için Bir Rehber" isimli çalışmada Çankaya Belediyesi'nin hayata geçirdiği Kır-Kent Kardeşliği Projesi, dünya belediyeleri tarafından incelenmesi gereken örnek ve öncü projelerden biri olarak yer buldu.

"Çiftçilik yapmaya devam edebilmeleri için köylerin desteklenmesi salt dengeli kalkınma için değil aynı zamanda gıda güvenliği için de önem arz etmektedir... Tanık, esas kurbanların kentsel alanlardaki yoksul ve işsiz kesim olacağını belirterek; sürdürülebilir kalkınmanın toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutuna da dikkat çekmektedir" ifadelerinin yer aldığı broşürde, Kır Kent Kardeşliği Projesi ile ilgili şu bilgilere yer verildi: "Yerel üniversitelerin tarım ve veterinerlik alanlarındaki uzmanlarının katkıları ile köyde çiftçilik teknolojisini; et, süt ve diğer organik ürünlerin pazarlamasını desteklemek adına Çankaya, çeşitli öncü projeler başlatmıştır. Belediye; köylerin yalnız başına temin edemeyecekleri yatırımlara sahip olmalarını kolaylaştırmaktadır; örneğin tarımda ve olanak dâhilinde konut ısınmasında kullanımı amacıyla jeotermal enerjiye ulaşmak için sondajla kuyu kazmada olduğu gibi"
TANIK, "GURUR VERİCİ"
İsveç'in yerel yönetim anlayış ve uygulamaları açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Çankaya Belediye Başkanı Tanık, "Yalnızca sosyal demokrat belediyecilik anlayışının öncü örneklerinden biri olması açısından değil, oturmuş ve kurumsallaşmış bir yerel yönetim kültürünün varlığı açısından da, İsveç bütün dünya yerel yönetimleri tarafından dikkatle izlenen bir ülkedir. Bu açıdan SALAR (İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği) tarafından sürdürülebilir kentsel kalkınma başlıklı bir çalışmada Çankaya Belediyesi'ne özel bir yer ayrılması ve belediyemiz uygulamalarının öncü uygulamalar arasında gösterilmesi çok önemlidir. Yalnızca Çankaya için değil, yalnızca Türkiye'deki sosyal demokrat belediyecilik açısından değil, Türkiye belediyeciliği açısından da bir gurur vesilesi olacak değerdedir. 4 yılı aşkın süredir uyguladığımız Yeni Toplumcu Belediyecilik program ve uygulamalarının uluslararası düzlemde de fark edilir ve örnek gösterilir hale gelmesi, çabalarımızın karşılığını alıyor olmak anlamında bizi çok sevindirmiş ve motive etmiştir" dedi

Kaynak: İHA