Türksoy’un Kuruluşunun 20| Yılı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) kuruluşunun 20| yılına ithafen verilen akşam yemeğine katıldı.

Çelik, “Milleti millet yapan değerlerin başında dil gelmektedir. Türkçe sadece kültürümüzü, kimliğimizi ve geçmişimizi belirlemekle kalmayıp geleceğe yönelik ideallerimizi de şekillendirmektedir” dedi.

TÜRKSOY’un kuruluşunun 20| yılına ithafen Ankara Marriott Otel’de akşam yemeği verildi.

Yemeğe Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TÜRKSOY üyesi ülkelerin bakanları ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKSOY’un kuruluşunun 20| yıldönümü ve TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 31. Dönem Toplantısı ile ilgili konuşma yapan Bakan Çelik, “Milleti millet yapan değerlerin başında dil gelmektedir. Türkçe sadece kültürümüzü, kimliğimizi ve geçmişimizi belirlemekle kalmayıp geleceğe yönelik ideallerimizi de şekillendirmektedir” dedi.

Türk dünyasının kültürel birikimi, değerler sistemi, hayata bakış açısı ve felsefesi itibariyle özgün olduğunu belirten Çelik, farklı coğrafyalarla da işbirliği yaptıkları için, büyük bir uygarlık dairesinin ortaya çıktığını ifade etti

Bakan Çelik, TÜRKSOY’un, bu büyük coğrafyadaki işbirliğinin ve ortak kültürün küresel ölçeğe taşınması için kurulduğunu belirtti.

Çağatay Devleti’nin kısa süren ömrüne rağmen, Ali Şir Nevai’nin eserlerini Çağatay Türkçesi ile yazması sayesinde kalıcı olduğuna dikkat çeken Çelik, “Özellikle vurgulamak istediğim konu, bu akşam itibariyle kültürün bir milleti ve devleti nasıl kalıcı hale getirdiğidir. Bir devletin güçlü bir ekonomisi olabilir, güçlü bir siyasi sistemi olabilir, güçlü bir ordusu olabilir. Ama bunlar o devletin tarihte kalıcı olmasını sağlamaya yetmez. Geçmişte güçlü ekonomik sisteme sahip olan devletlerden kalıcı olmayanlar olmuştur, güçlü orduya sahip olanlardan yıkılanlar olmuştur, güçlü ve geniş bir yönetim ağına sahip olanlardan bugün artık yeryüzünde olmayan devletler vardır. Ama bir milleti millet yapan kültür varsa, tarih içerisindeki yürüyüşünde düşüşler ve çıkışlar yaşasa bile devlet o kültür sayesinde kalıcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Soğuk savaşın Türk dünyasını parçalamasından sonra yeniden Türk dünyası ve Türk dünyası ile akraba olarak yaşayan toplulukların, büyük kültür ve medeniyet dairesi içerisinde bir araya geldiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
“TÜRKSOY, bütün bu uygarlık dairesi içerisinde dilimizin ve kültürümüzün geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için kurulmuştur. Bugün yapılan toplantıda Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 290| yılı münasebetiyle, 2014 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde Mahtumkulu yılı olarak ilan edilmesi kararlaştırıldı. Aynı zamanda Kırgız Şairi Toktogul Satılganov’un doğumunun 150| yılı münasebetiyle, 2014 yılı kendisine ithaf edilmiştir. Türk dünyasının UNESCO’su olarak faaliyet gösteren TÜRKSOY, bundan sonra sadece Türk dünyası ile ilgili değil, bölgesel ve küresel barışa katkısını arttırmaya devam edecektir. TÜRKSOY’un kuruluşunun 20| yılını kutluyoruz. Şimdiye kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak, politikalarımızın bundan sonra TÜRKSOY’a artan bir destekle devam edeceğini ifade ediyoruz.”
Kaynak: İHA