Mardin'de Stk'lar Demokratikleşme Paketini Değerlendirdi

Mardin'deki bazı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Demokratikleşme Paketi'ni önemsediklerini belirterek bunun devamının getirilmesini istedi.

Mardin'de Stk'lar Demokratikleşme Paketini Değerlendirdi
Mardin’de bulunan 47 dernek, vakıf ve sendikanın bir araya gelerek kurduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Memur-Sen il temsilciliği binasında ortak bir basın açıklaması yaparak 'Demokratikleşme Paketi'ni ilgili değerlendirdi. STK temsilcileri adına açıklamayı Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın yaptı. Aydın hükümetin demokratik, özgürlükçü ve katılımcı reformlar yapmasının barış ve güven ortamını güçlendireceğini belirterek, Süryanilerin 90 yıl önce Suriye’ye taşınan patriklik merkezinin Mardin'e geri getirilmesini istedi. Demokratikleşme paketini çok önemli ve anlamlı bulduklarını ve daha ileri adımların atılmasında umut verici bulduklarını belirten Aydın, “Artık güvenlik paketleri yerine özgürlükler ve demokratikleşme paketleri açıklanmaktadır. Bu, ülkenin normalleşmesinin önemli bir göstergesidir. 18 başlık altında sunulan yeni demokratikleşme paketi, devletin milletini baskılayarak terbiye etmekten vazgeçmesi; halkın tercih, talep ve iradesine saygı duyması alanında önemli bir gelişmedir. İlkokuldaki çocuklarımıza okutulan ırkçı ve yalan dolu andımızın kaldırılması, binlerce kadını okullarda ve kamu kuruluşlarında mağdur eden başörtüsü yasağı zulmüne son verilmesi çok gecikmiş de olsa hayırlı ve önemli gelişmelerdir. Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak daha önce de TRT ŞEŞ, Kürdoloji, Kürtçe seçmeli ders, 12 Eylül referandumu gibi adımları yetersiz ama desteklenmesi gereken gelişmeler olarak gördüğümüz gibi, özel okullarda Kürtçe eğitimin önünün açılmasını da yetersiz olmakla beraber desteklenmesi gereken bir gelişme olarak görmekteyiz. Doğal ve meşru haklar mevzuatla sınırlandırılamaz ve bastırılamaz. Kısıtlayıcı hükümlere son verilmelidir” dedi.

"DEYRULZAFERAN, PATRİKLİK STATÜSÜNE KAVUŞSUN"
Mardin il sınırları içinde bulunan Mor Gabriel (Deyr’ul Umur) manastırı arazisinin sahibi olduğu vakfa tekrar iadesini adalet duyguları açısından yerinde bulduklarını anlatan Aydın, “Ayrıca Süryani Ortodoks Patrikliği 1166 yılından 1932 yılına kadar tam 766 yıl boyunca Mardin Deyrul Zaferan Manastırı'nda hizmet vermiş ve 1930’lu yılların tek partili dönemlerinde Suriye’ye taşınmıştır. Dini, etnik ve kültürel farklılıkları iç tehdit unsuru değil zenginlik olarak gören ve tüm vatandaşlarıyla barışıp normalleşen ülkemiz, Deyrulzaferan’ı eski statüsüne kavuşturmanın adımlarını da atmalıdır” ifadesini kullandı.

Paketin Türkiye'nin gereksiz ve çağ dışı ağırlıklarından bir kısmını indirmiş ve bugün, düne göre Türkiye'nin daha da hafiflediğini belirten Aydın, açıklanan maddelerin bir kısmının, mevzuatın fiili olarak yaşananlara ve toplum tarafından içselleştirilen duruma uygun hale getirilmesi olduğunu söyledi.

Aydın, "Sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmeler hukuki bir dayanakla temellendirildiğine güven ortamı da güçlenir. Bu paketle beraber statükocu ve vesayetçi anlayışların yanı sıra güvenlikçi yaklaşımlar bir adım daha geriletilmiş, demokrasi ve özgürlükler bir adım daha ilerlemiştir. Bu paketin en önemli yanı ve odak noktası siyasal katılımcılığı artırmaktır. Hiçbir toplum kesiminin siyaset alanının dışında kalma gerekçesi ve bahanesi kalmamalıdır. İdeallerimizi, amaçlarımızı ve umutlarımızı korumakla beraber; taleplerin en uç ve ileri basamaklarının toptan ve hemen gerçekleşmesini beklemek, maksimalist yaklaşımlar içinde bulunmak gerçeklikten uzaktır. Onun için her ileri adımın desteklenmesi ve daha ileri adımlar için de destek ve cesaret verici olunmalıdır” şeklinde konuştu

Düzenlemelerin bir kısmının Bakanlar Kurulu'nun çıkaracağı yönetmelikler, bir kısmı genelgeler ve önemli kısmı da TBMM tarafından kabul edilecek yasalarla sağlanacağını dile getiren Aydın, “Başta hükümet olan AK Parti olmak üzere, tüm siyasi partilerden daha ileri adımlar için öneri ve katkıda bulunmalarını bekliyoruz. Medya, STK’lar ve toplumun tüm kesimleri de barış, özgürlükler ve demokrasinin geliştirilmesi konusunda özen göstermelidir. Mardin STK Platformu olarak; adil yönetim ve eşit yurttaşlık temelinde barış, huzur ve müreffeh bir ülkenin inşasında bu paketin olumlu katkıda bulunmasını temenni ediyor ve yeni bir sivil anayasa yapımının ertelenemez ve vazgeçilemez bir sorumluluk olduğunu yeniliyoruz" dedi

Kaynak: İHA